Az orosz exporttilalom ellenére, a térségben növekedhet az uniós tejexport

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 28. 11:40

Az elkövetkező hetek bizonyára nem hoznak jelentős változást a tejpiacon. Az Európai Bizottság júliusi rövid távú kitekintése szerint a globális túlkínálat és felhalmozódott készletek árleszorító hatása érezhető jelenleg az unió tejpiacán, így néhány hónapig még nem várható a nyerstej árának az emelkedése.

tej-

A külföldi elemzéseket összevető tanulmányában az Agrárgazdasági Kutató Intézet szakértői úgy vélik, hogy az oroszországi importtilalom meghosszabbítása ellenére az EU tej- és tejtermékexportja tejegyenértékben kifejezve öt százalékkal, közel 900 ezer tonnával nőhet az idén tekintettel arra, hogy a szovjet utódállamon kívüli régi és új célpiacok kereslete élénkülhet az uniós termékek iránt. Ehhez hasonló emelkedésre lehet számítani 2017-ben is.

Az Európai Unióban a tejtermelés 1,3 százalékkal, 165,7 millió tonnára, a tejfelvásárlás 1,4 százalékkal, 153,8 millió tonnára nőhet 2016-ban az előző évihez képest. A tejhasznú tehenek száma 1,1 százalékkal, 23,2 millió egyedre csökkenhet, míg a tejhozam 2,4 százalékkal, tehenenként 7042 kilogrammra javulhat. A tejfelvásárlás bővülése az év első négy hónapjában 5,5 százalék volt, a növekedés ezt követően lelassult, és a tejfelvásárlás az év második felében már elmaradhat az egy évvel korábbitól. Hazánkban a KSH adatai szerint, a tejfelvásárlás az év első öt hónapjában két százalékkal bővült. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink