Az önkormányzatok kétharmada megszünteti a cafetériát

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 11. 00:01

Idén a települések 60-70 százalékán megszűnt az alkalmazottaknak nyújtott cafetéria a béren kívüli juttatások január 1-jétől életbe lépett megadóztatása miatt.

Az állam és a magánszektor stratégiájában enyhe eltérést találtunk: az állami intézmények 79 százaléka, a magáncégek 72 százaléka döntött úgy, hogy idén nem változtat a cafetériára szánt összegen és az adókülönbözetet a foglalkoztatottak juttatásának nettó értékéből vágja le.
A béren kívüli juttatások kedvezményes, 25 százalékkal adózó elemeit a munkáltatók több mint kétharmada meghagyja, de nem növeli a költségkeretet, a dolgozók nettó juttatása pedig az adó összegével csökken idén – derül ki a Sodexo Pass cafetériával rendelkező cégek körében végzett felméréséből. A vállalkozások többsége, ha eddig 100 ezer forint értékben adott melegétkezési utalványt, ebből már csak nettó 80 ezer forintnyi juttatást ad a dolgozóknak, 20 ezret pedig az államnak fizet be. A cégeknek csak 16 százaléka tartja meg vagy növeli a juttatások nettó értékét.
Az önkormányzatok többsége viszont megszüntette a cafetéria-keretet alkalmazottai körében és csak a köztisztviselői státuszban levő dolgozók kapják meg a törvény által előírt cafetéria-keretet – közölte a Hírszerző.Kapcsolódó cikkeink