Az olasz élelmiszeripar legjavát népszerűsíti 7. Olasz Gasztronómiai Világhét
Főzőshow-k, vetítések, előadások, mesterkurzusok és egyéb online és jelenléti programok során ismerteti meg az olasz gasztronómiai hagyományokat hétfőtől vasárnapig a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét.
A világhét 2016-ban azzal a céllal indult, hogy világszerte bemutassa az olasz élelmiszeripar legjavát és népszerűsítse Itália borászati és gasztronómiai örökségét – emlékeztetett a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Olaszország budapesti nagykövete.
Manuel Jacoangeli elmondása szerint az idei világhét kiemelt témája a Közösség, fenntarthatóság, innováció: az olasz konyha alapanyagai az emberek egészségéért és bolygónk védelméért. A cím a közösségi létre és étkezésre, az egészséges és fenntartható olasz konyhára hívja fel a figyelmet, rámutatva: az olasz gasztronómiai termékek nemcsak finomak, hanem egészségesek is – jegyezte meg.
Michele Fasciano, az Olasz Konyhaművészeti Akadémia képviselője hozzátette: a rendezvény kiemelt figyelmet fordít az eredetvédett olasz termékek hamisítása és az „Italian sounding”, azaz olaszként feltüntetett árucikkek elleni küzdelemre is.
Giovanna Chiappini Carpena, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti kirendeltségének igazgatója elmondta, hogy a világhét teljes programja a http://www.italianfestival.eu honlapon érhető el.
A weboldal a világhét minden napjára egy-egy videorecepttel készül magyarországi olasz éttermek séfjeinek közreműködésével, hétfőtől például egy tipikus római étel, a saltimbocca alla romana elkészítésébe vezeti be az érdeklődőket.
A honlapon található azoknak a magyarországi éttermeknek a listája is, amelyek a világhét alkalmából különleges menüvel várják a vendégeket, de megismerhető itt a tápértékjelölés innovatív olasz modellje, a NutrInform Battery is.
Giovanna Chiappini Carpena kiemelte az oktatás fontosságát, hozzátéve, hogy Angelo Gala mestercukrász csütörtökön és pénteken mesterkurzust tart hét magyarországi vendáglátóipari iskola diákjai részére.
Gabriele La Posta, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója hangsúlyozta, hogy olasz konyháról beszélni valójában megtévesztő, hiszen Itália gasztronómiája tulajdonképpen az egyedi arculatú regionális konyhák összessége.
Idén a világhét kiemelt figyelmet fordít a római konyhára, emlékeztetve arra, hogy Róma városa nemrég pályázott a 2030-as világkiállítás megrendezésére.
Gabriele La Posta felhívta a figyelmet arra is, hogy a világhét nemcsak online eseményeket kínál, kedd este az Olasz Kultúrintézetben tartják például a Firenze, mercato centrale című dokumentumfilm kóstolóval egybekötött vetítését.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Országos kutatás: ezek a magyarok kedvenc fogásai
Bár többé-kevésbé nyitottak az újdonságokra, egyértelműen ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >Megnyílt a SHEIN első magyarországi üzlete
2024. december 10-én délben megnyílt a SHEIN első magyarországi üzlete…
Tovább olvasom >