Az OECD-országokban 1,2 százalékra lassult az infláció októberben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 12. 03. 11:08

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban októberben 1,2 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedési üteme a szeptemberi 1,3 százalék után.

Októberben az energiaárak csökkenése 7,7 százalékra gyorsult a szeptemberi 6,5 százalékról, míg az élelmiszerárak emelkedése a szeptemberivel megegyező, 3,6 százalék volt.
Az OECD-tagországokban az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt októberi infláció 1,6 százalék volt a szeptemberi 1,7 százalékot követően.
Az OECD honlapjára felkerült adatok szerint a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 2,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a szeptemberi 2,4 százalék után.
Az euróövezetben maradt a defláció: a fogyasztói árak szeptemberhez hasonlóan 0,3 százalékkal estek. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt októberi infláció a szeptemberivel megegyező, 0,2 százalék volt. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat napokban közölt nem végleges adatában 0,3 százalékos euróövezeti fogyasztói árcsökkenés szerepelt novemberre. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink