Az MVI javaslatai a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésére
A koronavírus-járvány jelentős forgalomcsökkenést okozott, illetve okoz továbbra is a vendéglátó vállalkozások számára, amely egyúttal negatív hatást gyakorol a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetésére is.
A KSH adatai alapján a vendéglátóhelyek forgalma országos szinten 50-75%-kal csökkent március és május között, de még a júniusi újranyitást követően is 30%-kal alacsonyabb volt a forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vendéglátóhelyek változatlanul nagyon nehéz gazdasági helyzetben vannak, ezért további intézkedéseket szükséges hozni a vállalkozások és a munkavállalók támogatása érdekében.
Mindezekre figyelemmel az alábbi javaslatokat tesszük:
• a munkabérre vonatkozó ágazati adó- és járulékkedvezmények meghosszabbítása 2020. december 31-ig
• a KATA adófizetési kötelezettség alóli mentességre jogosultak körének bővítése (teljes vendéglátás TEÁOR 56), illetve vállalkozói formától függetlenül az ágazati besorolás egységes (TEÁOR és ÖVTJ főcsoport) alkalmazása
• a reprezentációt terhelő adók jelentős csökkentése (évi nettó 30 millió forintos keretösszegig ne kelljen szociális hozzájárulási adót fizetni, vagy a vállalkozások árbevételének 2%-áig ne terhelje adó a reprezentációs költéseket, továbbá az adómentes reprezentációs keret felhasználhatóságának kiterjesztése az üzleti rendezvények mellett a céges belső rendezvényekre, illetve családi napokra is)
• 5%-os ÁFA-kulcs ideiglenes alkalmazása az alkoholos italok kivételével valamennyi vendéglátó szolgáltatásra, valamint az elvitelre és a házhoz szállításra történő értékesítésre
• a foglalkoztatással összefüggő minimum járulékfizetés július 1-jei bevezetésének elhalasztása az ágazatban 2021. április 1-ig
• a felszolgálási díjhoz kapcsolódó járulékemelés (3,5%-pontos emelés) július 1-jei bevezetésének elhalasztása 2021. április 1-ig
• a munkahelyvédelmi és a munkahelyteremtő bértámogatás együttes igénybevételének biztosítása a vendéglátó vállalkozások számára
A fentiekben megfogalmazott javaslatok elfogadását feltétlenül szükségesnek tartjuk ahhoz, hogy a nehéz helyzetben lévő vendéglátó vállalkozások működőképesek tudjanak maradni a koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzetben is.
Kapcsolódó cikkeink
Az MVI statisztikai helyzetjelentése a vendéglátásról
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését…
Tovább olvasom >Problémák és megoldások
Az MVI a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Tanácsadó Testületének kérésére összeállította…
Tovább olvasom >Újra gasztrotúrák
Polyák Norbertet, a Hotel Ózon igazgatóját, aki társadalmi munkában az MVI alelnöke…
Tovább olvasom >További cikkeink
9 milliárd forint a K&H SZÉP kártyákon
Hónapról hónapra növekszik a K&H SZÉP kártya forgalom, de még…
Tovább olvasom >Időben kezdik
Kortársaiktól tanulják meg a helyes táplálkozást az iskolások a Magyar…
Tovább olvasom >Érzelmek és emlékek
A desszertnek érzelmeket, emlékeket kell ébreszteni – ez Tiziano Mita…
Tovább olvasom >