Az MVI javaslatai a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésére
A koronavírus-járvány jelentős forgalomcsökkenést okozott, illetve okoz továbbra is a vendéglátó vállalkozások számára, amely egyúttal negatív hatást gyakorol a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetésére is.
A KSH adatai alapján a vendéglátóhelyek forgalma országos szinten 50-75%-kal csökkent március és május között, de még a júniusi újranyitást követően is 30%-kal alacsonyabb volt a forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vendéglátóhelyek változatlanul nagyon nehéz gazdasági helyzetben vannak, ezért további intézkedéseket szükséges hozni a vállalkozások és a munkavállalók támogatása érdekében.
Mindezekre figyelemmel az alábbi javaslatokat tesszük:
• a munkabérre vonatkozó ágazati adó- és járulékkedvezmények meghosszabbítása 2020. december 31-ig
• a KATA adófizetési kötelezettség alóli mentességre jogosultak körének bővítése (teljes vendéglátás TEÁOR 56), illetve vállalkozói formától függetlenül az ágazati besorolás egységes (TEÁOR és ÖVTJ főcsoport) alkalmazása
• a reprezentációt terhelő adók jelentős csökkentése (évi nettó 30 millió forintos keretösszegig ne kelljen szociális hozzájárulási adót fizetni, vagy a vállalkozások árbevételének 2%-áig ne terhelje adó a reprezentációs költéseket, továbbá az adómentes reprezentációs keret felhasználhatóságának kiterjesztése az üzleti rendezvények mellett a céges belső rendezvényekre, illetve családi napokra is)
• 5%-os ÁFA-kulcs ideiglenes alkalmazása az alkoholos italok kivételével valamennyi vendéglátó szolgáltatásra, valamint az elvitelre és a házhoz szállításra történő értékesítésre
• a foglalkoztatással összefüggő minimum járulékfizetés július 1-jei bevezetésének elhalasztása az ágazatban 2021. április 1-ig
• a felszolgálási díjhoz kapcsolódó járulékemelés (3,5%-pontos emelés) július 1-jei bevezetésének elhalasztása 2021. április 1-ig
• a munkahelyvédelmi és a munkahelyteremtő bértámogatás együttes igénybevételének biztosítása a vendéglátó vállalkozások számára
A fentiekben megfogalmazott javaslatok elfogadását feltétlenül szükségesnek tartjuk ahhoz, hogy a nehéz helyzetben lévő vendéglátó vállalkozások működőképesek tudjanak maradni a koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzetben is.
Kapcsolódó cikkeink
Újragondolt felszolgálási díjak
A szakmai szervezetek örömmel fogadták az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos…
Tovább olvasom >A szakma legnagyobb ünnepe
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a hagyományokhoz híven idén októberben is…
Tovább olvasom >További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >