Az MVI javaslatai a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésére
A koronavírus-járvány jelentős forgalomcsökkenést okozott, illetve okoz továbbra is a vendéglátó vállalkozások számára, amely egyúttal negatív hatást gyakorol a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetésére is.
A KSH adatai alapján a vendéglátóhelyek forgalma országos szinten 50-75%-kal csökkent március és május között, de még a júniusi újranyitást követően is 30%-kal alacsonyabb volt a forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vendéglátóhelyek változatlanul nagyon nehéz gazdasági helyzetben vannak, ezért további intézkedéseket szükséges hozni a vállalkozások és a munkavállalók támogatása érdekében.

A javaslatok elfogadása a vendéglátó vállalkozások működőképessége fenntartásának alapfeltétele
Mindezekre figyelemmel az alábbi javaslatokat tesszük:
• a munkabérre vonatkozó ágazati adó- és járulékkedvezmények meghosszabbítása 2020. december 31-ig
• a KATA adófizetési kötelezettség alóli mentességre jogosultak körének bővítése (teljes vendéglátás TEÁOR 56), illetve vállalkozói formától függetlenül az ágazati besorolás egységes (TEÁOR és ÖVTJ főcsoport) alkalmazása
• a reprezentációt terhelő adók jelentős csökkentése (évi nettó 30 millió forintos keretösszegig ne kelljen szociális hozzájárulási adót fizetni, vagy a vállalkozások árbevételének 2%-áig ne terhelje adó a reprezentációs költéseket, továbbá az adómentes reprezentációs keret felhasználhatóságának kiterjesztése az üzleti rendezvények mellett a céges belső rendezvényekre, illetve családi napokra is)
• 5%-os ÁFA-kulcs ideiglenes alkalmazása az alkoholos italok kivételével valamennyi vendéglátó szolgáltatásra, valamint az elvitelre és a házhoz szállításra történő értékesítésre
• a foglalkoztatással összefüggő minimum járulékfizetés július 1-jei bevezetésének elhalasztása az ágazatban 2021. április 1-ig
• a felszolgálási díjhoz kapcsolódó járulékemelés (3,5%-pontos emelés) július 1-jei bevezetésének elhalasztása 2021. április 1-ig
• a munkahelyvédelmi és a munkahelyteremtő bértámogatás együttes igénybevételének biztosítása a vendéglátó vállalkozások számára
A fentiekben megfogalmazott javaslatok elfogadását feltétlenül szükségesnek tartjuk ahhoz, hogy a nehéz helyzetben lévő vendéglátó vállalkozások működőképesek tudjanak maradni a koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzetben is.
Kapcsolódó cikkeink
Még egyszer a felszolgálási díjról
Az MVI aktualizálta tájékoztató anyagát a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a…
Tovább olvasom >Ünnepség a Gundel-emléktáblánál
Szűk körben, csendes megemlékezéssel ünnepelte Gundel János (1844–1915) születésnapját az…
Tovább olvasom >Önnek 1%, a szakmának esély!
Ön is segítheti a szakmai érdekképviseleti munkát, ha személyi jövedelemadója…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >