AZ MVH felvásárolja a gabonafölösleget

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 29. 00:06

November 1-jétől korlátlan mennyiségben vásárolhat fel intervencióra felajánlott búzát és árpát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Az előterjesztések alapján 400 ezer tonna árpa és 100 ezer tonna búza felvásárlása várható. Mivel jelenleg a tonnánkénti 27.300 forintos intervenciós ár meghaladja a piaci árat – és ez novemberben kis mértékben tovább is növekedhet – várhatóan sok termelő él majd a lehetőséggel.
A gazdáknak a felajánlástól számított négy hónapon belül kell raktárba szállítaniuk a terményt. Az MVH a vételárat a beszállítást követő30-35 napon belül fizeti ki. Ebben az évben, tekintettel a termelők finanszírozási problémáira, az MVH az átvételi idő radikális csökkentését tervezi. Így, aki november elsején felajánlja és jó ütemben szállítja az árut, akár még az idén hozzájuthat annak árához.
A intervencióra tavalyi készleteket is fel lehet ajánlani, ez esetben szennyezőanyag- vizsgálatot is végez a hivatal. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak egyelőre elegendő a raktárkapacitása. További raktárakat azonban, ha azok 10 ezer tonnánál nagyobb kapacitásúak, tulajdonosaik is felajánlhatnak. A hivatal ezt regisztrálja, igény szerint szerződést kötve a felajánlóval. Tárolási díjat, havonta tonnánként 280 forintot csak a ténylegesen tárolt áru után fizetnek – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink