Az MSZP újra beadta népszavazási kezdeményezését

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 07. 11:45

Az MSZP kedden változatlan formában benyújtotta az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának eltörlését célzó népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodának (NVI), így szerintük a kérdés most már biztosan a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elég kerülhet.

polc-

A szocialisták lépését a kezdeményezést leadó Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes jelentette be újságíróknak, a választási iroda budapesti épülete előtt.

Kiemelte, az MSZP teljesen biztos abban, hogy hamarosan népszavazást lehet majd tartani a vasárnapi zárva tartásról. A szocialisták akár már ősszel elkezdhetik az aláírásgyűjtést, amennyiben a választási bizottság átengedi az MSZP teljesen törvényes kezdeményezését – fejtette ki Lukács Zoltán.

Az MSZP ezért változatlan formában kitart eredeti kérdése mellett, amely így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?” – közölte a szocialista politikus.

A jogszabályok értelmében amennyiben egy népszavazást kezdeményező kérdését – az NVI elnökének elutasítását követően – ismételten benyújthatja, akkor azt mindenképpen az NVB napirendjére kell tűzni.

A választási bizottságnak ezt követően 30 napja van arra, hogy döntsön a kérdésről, amit a Kúria előtt lehet megtámadni. A témában új népszavazási kezdeményezést csak a jogerős elutasító döntés után lehet elkezdeni. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink