Az már biztos, hogy drága lesz a primőrszezon

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 15. 11:35

Az ország több területén is károkat okoz a belvíz és a fagy. Megkezdődött a téli fagykárok felmérése a gyümölcsösökben és a szántóföldi növényeknél. A mínusz húsz Celsius fok alatti hideg a gyümölcsösökben károsíthatta a termőrügyeket, és a szántóföldi kultúrákban is veszteségeket okozhatott, bár az igazán nagy károkat csak a 24 fok alatti hidegek okozzák, ez most elmaradt, viszont a piaci árakon már látszik az egész Európát sújtó fagy hatása. Aki primőrre vágyik mélyen kell a pénztárcájába nyúlni, vagy addig kell várni, míg meg nem jelennek a szabadföldi termények. Eltűnt a friss zöldség, s ami van az drága. De az elmúlt évek leghidegebb tele jót is hozott, hiszen a kártevőket megritkítja, ami a növényvédelmet segíti idén.

szolo

Viszont egyre nagyobb gondot jelent a mezőgazdaságban a belvíz. Az Országos Vízügyi Igazgatóság adatai szerint a belvízzel elöntött terület nagysága már meghaladja a 45 ezer hektárt, ennek fele vetés. Ez a táblák tulajdonosainak tragédia, de országos összevetésben nem számottevő. Szerencse, hogy lassú az olvadás itthon és folyóink vízgyűjtő területén.
A szakmai szervezetek jelentése szerint a növényállományban fagykárokat lehet valószínűsíteni. De a szántóföldi és kertészeti növényeknél a szokatlanul hideg tél hatásait csak hetek múlva lehet pontosan megállapítani. A normális esetben zöld levelek sárgulása jelzi, hogy a növények megszenvedték a hideget. De ez még nem lenne katasztrófa, előfordulnak ugyan fagykárok az őszi vetésű repcében, búzában, de az ország kenyere nincs veszélyben. Ami az idei búzatermést illeti száznál jóval több búzafajtát és nagy vitalitású hibridet termesztenek, közöttük vannak olyanok, amelyeknek meg sem kottyan az idei tél.
A fás ültetvények számára egyfajta sarokpont a 24 fokos hideg. A nagy fagykárokat okozó évjáratokban általában nem a téli, hanem a tavaszi hideg szokott pusztítani. Az átlagos európai fajták tavaly, a nyár végén kialakult termőrügyei ennél alacsonyabb hőmérsékletnél már károsodnak. Úgy tudni, hogy Bács-Kiskun megyében, Kecel és Kiskőrös térségében szőlőültetvények fagytak el az extrém hidegben. A tartós hideg idő a szabadföldi termesztésű szamócát és az érzékeny málnát is jócskán gyérítette. Azt azonban tudni kell, ha más baj nincs, akkor a 30-40 százalékos fagykár után is hozhat rekordtermést a fa.
Bajban vannak viszont az üvegházak, fóliák tulajdonosai, mert a nagy és tartós hideg ugyancsak megemelte az energiaszámlát és az biztos, hogy ezt nehéz lesz kigazdálkodni. Az állattartás költségeit is megdobja a tél hideg, hiszen ilyenkor gazdagabb és több takarmányra van szükség. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink