Magazin: Az ipartestület általános alelnöke
Öt éve veszek részt az ipartestület munkájában. Korábban Pest megyei elnökként dolgoztam, jelenleg alelnökként az általános érdekképviselet mellett az „Év fagyaltja” verseny szervezése és az Ipartestület Ifjúsági tagozatának elindítása a legfőbb feladatom. Fontosnak, sőt, felelősségemnek érzem a fogyasztók megismertetését a kézműves cukrászat lényegével, sajátosságaival.
Éles kontrasztot látok a nagyobb termelési volumennel rendelkező, úgynevezett sütőcukrászatok (jellemzően ők a testület tagjai), valamint a szállodai cukrászok, kis volument termelők tevékenysége között. Létezik egy csoport, amely nem konstruktívan bírálja a szövetség munkáját, hanem szakmai tudása piedesztálra emelésével ad nyomatékot negatív kommentjeinek. Az országtorta kapcsán kerülnek elő leggyakrabban ezek a kritikák, sértve annak készítőit, de bármely ipartestületi tagot is.
Aki saját vállalkozást üzemeltet, annak a szakmai előmenetelen kívül számos kihívással kell szembenéznie. Az alapanyagárak, humánerőforrás, marketing csupán egy-egy szegmense a vállalkozói létnek. A választék kialakítása, szezonalitás, gépbeszerzés, pályázatok mind-mind olyan elemei egy magyar cukrászvállalkozásnak, amelyre kellő figyelmet kéne fordítani. Szerencsére szakmai fejlődésben, pályázati eligazodásban, oktatási anyagokban kellő segítséget nyújt a szövetség: külföldi tanulmányutak, francia mesterkurzusok, szakmai napokon előadások szervezésével. Értékes tartalommal szeretnénk feltölteni az új épületünket, olyan oktatási bázist kialakítani, amely az általános kurzusok mellett mesterképző centrumként is funkcionál! Komoly fejlesztések folytak és folynak jelenleg is a székházban; több neves kolléga közreműködésével; számos cég nagyértékű gép- és berendezésfelajánlása mellett válhatunk profi oktatóhellyé.
A szövetség minden cukrásznak biztosítja a tagság és az azzal járó előnyökkel élés lehetőségét. A saját szememmel látom, főként vidéki kollégák üzleteiben, hogy egyre inkább fejlődünk és zárkózunk fel a francia, olasz desszertkínálathoz. Szerencsére az árszínvonal is kezd azokhoz közeledni, ami azért nagyszerű, mert az alapanyagárak és a munkabér is hasonló szinten látszik beállni.
Többször hallok francia mestereket egy-egy emblematikus magyar tortáról elismerően nyilatkozni, egy üzletet magas szintűnek értékelni – talán ez a legnagyobb elismerés egy magyar cukrász számára. A fiatalokat is az motiválja legerősebben, ha egy idősebb mester dicséri munkájukat. Fejlődésükben óriási segítség, hogy egyre több támogatást tudunk nyújtani külföldi stázsolások szervezésében, kapcsolatrendszerük kiépítésében külföldi kollégákkal. Az ipartestület közreműködésével olyan szakmai kollokvium alakul ki, ahol a cukrászok egymást inspirálva fejlesztenek tökélyre egy-egy desszertet, megismerik egymás kínálatát, üzleteik sikertermékeit. Néhány év, és ez a generáció összetartva, gyakori tapasztalatcserével elindítja és sikerre viszi a hazai cukrászforradalmat!
A külföldtől jelenleg leginkább a csomagolás, bemutatás tekintetében vagyunk elmaradva, saját vállalkozásunkban időm egy részét ennek a fejlesztésére próbálom fordítani, tartós termékeket fejleszteni, bevezetni és ízlésesen bemutatni. //
Kapcsolódó cikkeink
A FrieslandCampina büszkesége
Idén 25. alkalommal választották meg hazánkban Az Év Fagylaltját, és…
Tovább olvasom >Balatonfüredi cukrászé lett idén az év fagylaltja
Dobó Norbert balatonfüredi cukrász Szőke zserbó fantázianevű fagylaltja nyerte az…
Tovább olvasom >Sirha Budapest 2022 – Közép-Kelet-Európa legjelentősebb élelmiszer-ipari és HoReCa eseménye
Ismét Budapesten, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban gyűlik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Az idei első félévben is töretlenül bővült a globális hotelipar
Az előző év kiugró eredményeihez képest is képes volt tovább…
Tovább olvasom >