Elfogadta az internetes vásárlás új szabályait az Európai Parlament

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 23. 13:10

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Brüsszelben elsöprő többséggel megszavazta az internetes vásárlással kapcsolatos új uniós jogszabályt.

Ennek értelmében internetes vásárlás esetén az áru kézhezvételétől számítva – az eddigi egy hét helyett – két hete lesz a vásárlónak arra, hogy meggondolja magát és elálljon a vásárlástól. A kereskedők számára az internetes közegben új általános kötelezettséget jelent, hogy – kizárva a rejtett költségek felszámolását – egyértelműen fel kell tüntetniük a termékek teljes árát, illetve saját elérhetőségüket.

Az új jogszabály több szempontból megerősíti az interneten vásárlók védelmét, pontosítja a szállításra és a digitális letöltésekre vonatkozó szabályokat, valamint csökkenti a kis- és középvállalkozások bürokratikus terheit. Mivel a jelenleg hatályos fogyasztóvédelmi jogszabályok még az internet széles körű elterjedése előtt születtek, az online vásárlók védelme mindeddig meglehetősen gyenge.


Az áruk késedelmes vagy meghiúsuló kiszállítása, valamint a tagállamok fogyasztóvédelmi szabályai közti eltérések visszatartják a vásárlókat attól, hogy más országból rendeljenek valamilyen terméket az interneten. A vállalkozások számára a tagállamonként eltérő jogszabályok jelentik a határon átnyúló kereskedelem legnagyobb akadályát. Miután az EP megszavazta az új jogszabályt, a tagállami kormányokat képviselő Tanácsban is jóvá kell azt hagyni.

Erre valószínűleg júliusban kerül sor. A nemzeti jogrendszerbe való átültetésre két évük lesz a tagállamoknak. Pelczné Gáll Ildikó néppárti EP-képviselő a javaslat parlamenti elfogadását méltató nyilatkozatában felhívta a figyelmet egyebek közt arra, hogy a jogszabály értelmében biztosítani kell azt is, hogy a vásárló az értékesítés után normáldíjas telefonhívással is kapcsolatba léphessen a kereskedőkkel. A képviselő örömét fejezte ki, hogy az Európai Parlamentnek sikerült elérnie a kisvállalkozásokat sújtó adminisztratív terhek korlátozását – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink