Az idei francia bortermelés 27 százalékkal lehet kisebb a tavalyinál

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 10. 07. 11:05

A francia mezőgazdasági minisztérium az eddigieknél némileg derűlátóbb előrejelzést tett közzé az idén várható bortermelés kapcsán, ami azonban várhatóan így is 27 százalékkal kisebb lehet a tavalyinál.

 

Gyönge lesz az idei bortermelés Franciaországban

Csütörtökön a minisztérium azt közölte, hogy idén várhatóan 34,4 millió hektoliter bor készül, több, a szeptemberben várt 33,3 millió hektoliternél. A hektoliter 100 liternek, mintegy 133 standard borosüvegnek fel meg.

A minisztérium rámutatott arra, hogy a korábban becsültnél több bor készül Champagne, Bordeaux és Charentes térségekben.

A bortermelés jelentős visszaesését a tavaszi fagykárok és a sok nyári csapadék miatt különösen párás időt okozta, ami számos szőlőbetegség kiváltója.

A minisztérium adatai szerint az ország gyakorlatilag összes bortermő vidékét károk érték, de különböző mértékben. Champagne
térségben a termelés 40 éve legkisebb lehet, 17 százalékkal maradhat el a tavalyinál, ami azonban mindenképpen kedvezőbb kilátás az egy hónapja 36 százalékra becsült visszaesésnél.

Bordeaux térségben a szeptemberben várt 25 százaléknál kisebb, 21 százalék lehet idén a bortermelés csökkenése, ami Burgundy-Beaujolais térségben elérheti az 52 százalékot, nagyobb lehet a korábban becsült 47 százaléknál. A minisztérium nem adott ki előrejelzést Charentes térség várható bortermelése kapcsán. (MTI/Reuters)

Kapcsolódó cikkeink