Az idei francia bortermelés 27 százalékkal lehet kisebb a tavalyinál
A francia mezőgazdasági minisztérium az eddigieknél némileg derűlátóbb előrejelzést tett közzé az idén várható bortermelés kapcsán, ami azonban várhatóan így is 27 százalékkal kisebb lehet a tavalyinál.

Gyönge lesz az idei bortermelés Franciaországban
Csütörtökön a minisztérium azt közölte, hogy idén várhatóan 34,4 millió hektoliter bor készül, több, a szeptemberben várt 33,3 millió hektoliternél. A hektoliter 100 liternek, mintegy 133 standard borosüvegnek fel meg.
A minisztérium rámutatott arra, hogy a korábban becsültnél több bor készül Champagne, Bordeaux és Charentes térségekben.
A bortermelés jelentős visszaesését a tavaszi fagykárok és a sok nyári csapadék miatt különösen párás időt okozta, ami számos szőlőbetegség kiváltója.
A minisztérium adatai szerint az ország gyakorlatilag összes bortermő vidékét károk érték, de különböző mértékben. Champagne
térségben a termelés 40 éve legkisebb lehet, 17 százalékkal maradhat el a tavalyinál, ami azonban mindenképpen kedvezőbb kilátás az egy hónapja 36 százalékra becsült visszaesésnél.
Bordeaux térségben a szeptemberben várt 25 százaléknál kisebb, 21 százalék lehet idén a bortermelés csökkenése, ami Burgundy-Beaujolais térségben elérheti az 52 százalékot, nagyobb lehet a korábban becsült 47 százaléknál. A minisztérium nem adott ki előrejelzést Charentes térség várható bortermelése kapcsán. (MTI/Reuters)
Kapcsolódó cikkeink
Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >Alkoholmentes újdonság a balatoni borvilágban
A Laposa Birtok új mérföldkőhöz érkezett: bemutatta első alkoholmentesített borát,…
Tovább olvasom >Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen
Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >