Az idei év utolsó negyede jelentős élénkülést hozhat a hitelezésben

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 30. 09:39

Egyre több hitelkonstrukció az FMCG-szektor igényeinek kielégítésére.

 Kalman_Laszlo_Erste.jpg Kálmán László, kis- és középvállalati igazgató Erste Bank


Kalman_Laszlo_Erste.jpg
Kálmán László,
kis- és középvállalati igazgató
Erste Bank

Az elmúlt években megerősödött a bankok közti verseny: fókuszba kerültek a szolgáltatások. Tanácsadóként a bankoknak tisztában kell lenni az ügyfeleik igényeivel, ezen belül is az egyedi és speciális kéréseikkel, hogy az adott cégre, szektorra szabott szolgáltatást tudják nyújtani. – Ügyfeleink jelentős hányadát teszik ki az FMCG-terület szereplői. Ismerjük a szektor sajátosságait és a hozzá kapcsolódó igényeket is, ezért hatékony segítség tudunk lenni a pénzügyi döntésekben. – emelte ki Kálmán László, az Erste Bank kis- és középvállalati igazgatóságának vezetője.

Jelenleg a piacon számos kedvező finanszírozási forma érhető el: a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitel Programja (NHP) vagy az Exim refinanszírozott forrásai számtalan üzleti lehetőség megvalósítását teszik lehetővé, hiszen rugalmas feltételek mellett kínálnak olcsó hitelt a kkv-knak, valamint ezek a konstrukciók a teljes futamidő alatt fix kamattal vehetők
igénybe.

Másik eszközként, ha egy cég a pénzügyi helyzete miatt nem jut elegendő nagyságú forgóeszközhitelhez, de rendelkezik stabil vevői körrel, a faktoringszolgáltatás ideális megoldás lehet számára. A faktoring igénybevételével csökkenteni tudja kinnlevőségeit, javul a vevők fizetési fegyelme, továbbá bevételeit előre, napra pontosan megtervezheti. A szolgáltatás további előnye, hogy a mérlegben szereplő kötelezettségeit nem növeli a faktor, és alapesetben a faktoring finanszírozása tárgyi eszközöket sem igényel. A kintlévőségei kezelésével kapcsolatos adminisztratív teendői lecsökkennek – így költséget fog megtakarítani.

Magyarországon a kkv-ügyfelek finanszírozásában a faktoring részaránya folyamatos növekedést mutat. Az Erste törekvése minél nagyobb részesedést elérni ezen a területen is. Ehhez elengedhetetlen a rugalmasság, a megfelelő ár-érték arány és a biztos háttér. Az Erste több faktoringmegoldással is segíteni tudja ügyfeleit, ráadásul az elmúlt évek élesedő versenyének következtében ezen szolgáltatások díjai jelentősen csökkentek.

Az EXIM Bank termékei például a közvetlen és a közvetett – vagyis beszállító – exportőrök minden forrásigényére válaszolnak, legyen szó forgóeszközhitelről vagy beruházásról. Mind belföldi, mind külföldi relációban több finanszírozási megoldást is tud az Erste Bank ajánlani az FMCG-szektor szereplőinek. Az exportáló cégek számára a klasszikus hitelbiztosítás mellett külföldi faktorházakkal, viszontgarantált konstrukcióval is rendelkezik, ami bizonyos esetekben akár 100%-ban lefedi a vevő fizetési kockázatát, és a behajtás nehézkes jogi procedúráját is leveszi az ügyfél válláról.

Az Erste Banknál alapvetően egyesével megvizsgáljuk a hitelképességet, és az adott cégre szabottan kezeljük a kockázatfelmérést. Az viszont mindenképpen előnyös, ha legalább egy-két éves múlttal és pozitív cash-flow-val rendelkezik az igénylő. A bank ezek mellett vizsgálja még, hogy a finanszírozott tevékenység része-e a cég alaptevékenységének, megvan-e házon belül a szükséges szakértelem és tapasztalat, stabil-e az ügyfélkapcsolat és a beszállítói háttér. Egy új tevékenység beindítását a bank a szokásosnál nagyobb kockázatnak tekinti, az induló vállalkozások finanszírozására pedig jobbára nem a hitel jelenti a legjobb megoldást.

Azt a pénzintézetet fogja választani az ügyfél, aki a leginkább a cégre szabott, megfelelő feltételekkel kínált pénzügyi konstrukciót nyújtja. A minél hatékonyabb szolgáltatás érdekében a bank átalakította kkv-kiszolgálási modelljét és létrehozták a speciális területekhez értő kompetencia-központjaikat, mint például az EU Iroda vagy a mezőgazdaság igényeit jól ismerő Agrár Kompetencia Központ. – Az Ersténél a kkv-k is megkapják a legnagyobb cégeknek járó figyelmet, méghozzá személyre szabottan, egy igazi tanácsadó pénzügyi partnertől. Bankunk számára döntő megkülönböztető tényező az egypontos kapcsolattartás, valamint a kollégák szakértelme és proaktivitása, az, hogy meg tudják találni a vállalkozások számára legideálisabb pénzügyi megoldást – emelte ki Kálmán László. (x)

Kapcsolódó cikkeink