Az Év Bejglije 2024

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 02. 20. 18:04

2024-ben az ipartestület már ötödik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.

A cikk a Trade magazin 2025/2-3. lapszámában olvasható.

Az érdeklődés a verseny iránt töretlen: idén 53 terméket neveztek a megmérettetésre. A helyszínt és a segítséget ismét a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda biztosította.

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

Az Év Bejglije Kézműves Nívódíj nyertese a dunaharaszti Karl Zsolt

A versenyre ezúttal is a Hagyományos diós, Hagyományos mákos és az Ínyenc kategóriában lehetett nevezni.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, amelynek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellett a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

A szakemberekből álló, valamint a műkedvelő zsűri véleménye a bemutatott termékekről a szóbeli és a pontozólapos értékelései szerint igencsak egybevágott.

Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek cukrászdák és pékségek egyaránt. Sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor, kedvelt volt a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva, de előfordult birsalma, csipkebogyó, sütőtök, cékla és még mangó is a felhasznált alapanyagok között. A szokásos karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – használtak a versenyzők gyömbért, ánizst, szerecsendiót, csillag­ánizst és édesköményt is.

Az eredmények:

  • Az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Bánki Viktor – Még1kiflit Kézműves Pékség, Budapest
  • Az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Bíboros – Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti

A több kategóriában is dobogós helyezést és ezzel a legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti.

A győztes Bíboros egy aszalt szilvás-vörös boros-diós, valamint narancs- és citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített birsalmasajt töltelékes, hagyományos pozsonyi tésztával készült bejglikülönlegesség. //

 

Adománybejgli

Az Év Bejglije verseny után most sem maradt el az ipartestület bejgliadomány-körútja. A díjazott versenyzők és néhány zsűritag nagylelkű felajánlásával ezúttal is közel 300 rúd bejglit vittek egészségügyi dolgozók számára. A díjnyertes bejglik mellett többrekesznyi naranccsal, banánnal és mandarinnal készültek.

Az Országos Mentőszolgálatnál az előző évekhez hasonlóan Győrfi Pál szóvivő fogadta a csapatot. A második állomás a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet volt, ahol dr. Nagy Anikó PhD főorvos, főigazgató és Mogyorósi Zsuzsanna kommunikációs vezető vette át az adományaikat. Látható volt, hogy a dolgozók sokat tesznek karácsonykor, hogy a kis betegek ünnepét szebbé varázsolják a kórházban.

A Bethesda Gyermekkórházban Gui Angéla, kommunikációért és társadalmi kapcsolatokért felelős igazgató volt a házigazda. Az adományok itt a kertben lévő igluba kerültek.

A szervezők köszönik a nagylelkű felajánlásokat a Karl Cukrászdának, a Promenád Kávéháznak, a Még 1 Kiflit Pékségnek, a Némi Kenyér Pékségnek, a Mignon Cukrászdának, a Both Cukrászdának, a Major Cukrászdának, a Maródi Cukrászdának és Babik Editnek! //

Kapcsolódó cikkeink