Az európai zöldségtermesztők hiányra figyelmeztetnek az energiaválság miatt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 09. 22. 06:38

Észak- és Nyugat-Európában a zöldségtermesztők az európai energiaválság okozta pénzügyi csapás miatt tevékenységük leállítását fontolgatják, ami tovább veszélyezteti az élelmiszerellátást.

Hiánycikkek lehetnek az alapvető zöldség-kínálatban

A megugró áram- és gázárak hatással lesznek a télen fűtött üvegházakban termesztett növényekre, például a paradicsomra, paprikára és uborkára, valamint azokra, amelyeket hűtőházban kell tárolni, például az almára, hagymára és endíviára.

Az endívia különösen energiaigényes. Miután ősszel betakarították a hagymákat, fagypont alatti hőmérsékleten tárolják, majd később átültetik őket hőmérséklet-szabályozott konténerekbe, hogy egész évben termeszteni lehessen.

Emmanuel Lefebvre észak-franciaországi gazdaságában évente több ezer tonna endíviát termel, de idén lehet, hogy felhagy a termesztéssel, mert a betakarított hagymák fagyasztásához bénító energiaköltségekre van szükség.

“Tényleg elgondolkodunk azon, hogy vajon betakarítjuk-e azt, ami a földeken van ezen a télen” – mondta Lefebvre a Reutersnek azon a telephelyen, ahol endíviáját csomagolják.

Az európai gazdák hiányra figyelmeztetnek. A termelés várható visszaesése és az árak megugrása azt jelenti, hogy a szupermarketek több árut szerezhetnek be melegebb országokból, például Marokkóból, Törökországból, Tunéziából és Egyiptomból.

A gazdák szerint a megugró gázárak jelentik a legnagyobb költséget az üvegházakban termesztett zöldségtermesztőknek. Eközben két francia gazda, akik 2023-ra megújítják villamosenergia-szerződésüket, azt mondta, hogy a 2021-es árak több mint tízszeresét kínálják nekik.

“A következő hetekben megtervezem a szezont, de nem tudom, mit tegyek” – mondta Benjamin Simonot-De Vos, aki uborkát, paradicsomot és epret termeszt Párizstól délre. “Ha ez így marad, nincs értelme újabb évet kezdeni. Ez nem fenntartható.”

A gazdáknak nem csak az infláció és az energiaárak emelkedésével kell megküzdeniük. A műtrágya, a csomagolás és a szállítás költségei is emelkednek, és veszélyeztetik a haszonkulcsokat.

“A termelési költségek összességében mintegy 30 százalékkal emelkednek” – mondta Johannes Gross, a német Reichenau-Gemüse szövetkezet értékesítési igazgatóhelyettese, amelynek üvegházai mintegy 60 hektáron terülnek el. Elmondása szerint a többletköltségek felét-kétharmadát az energia teszi ki. “Néhány kolléga azon gondolkodik, hogy üresen hagyja az üvegházait, hogy a költségeket a lehető legalacsonyabban tartsa. Senki sem tudja, mi lesz jövőre” – tette hozzá.

Még az olyan napsütötte országokban is, mint Spanyolország, a zöldség- és gyümölcstermesztők a műtrágyaköltségek 25%-os növekedésével küzdenek.

Jack Ward, a Brit Termelők Szövetségének vezérigazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztés a melegebb éghajlatra helyeződjön át.

“A termelés egyre délebbre fog áthelyeződni, Spanyolországon keresztül Marokkóba és Afrika egyes részeire” – mondta Ward.

European Supermarket Magazine

Kapcsolódó cikkeink