Az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége a magas gázárak miatt az EU segítségét kéri

Szerző: STA Dátum: 2022. 09. 02. 21:43

A Fertilizers Europe szerint az európai műtrágyagyártás nagy része időszakos vagy teljes leállásra kényszerült a robbanásszerű gázárak miatt, amelyek több mint 1000%-kal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Sok problémát megoldana az ágazaton belül az EU segítsége (Fotó: Pixabay)

A brüsszeli székhelyű lobbicsoport augusztus 26-án kiadott közleménye szerint a földgáz ára Európában sokkal magasabb, mint az Egyesült Államokban, ráadásul az árkülönbség még nagyobb az eltérő műtrágyaipari központok esetében. Ez azt eredményezi, hogy az európai termelők nem tudnak versenyezni a belső- és a világpiacon. – Sürgős és határozott, EU által irányított válságkezelési intézkedés szükséges a műtrágyagyártás helyreállítása érdekében, mivel az EU stratégiai autonómiájának biztosítása kulcsfontosságú a műtrágyák terén. A hosszú távú élelmezésbiztonság csak így garantálható! Az európai gázpiacon kialakult helyzet válságba sodorta a teljes műtrágyaipart. A rekord magas gázárak, amelyek az iparág termelési költségeinek 90%-áért felelősek, lehetetlenné teszik az európai műtrágyagyárak számára, hogy versenyképesek maradjanak. Ennek következtében az európai termelési kapacitás több mint 70%-kal csökkent. Ha a helyzet továbbra is így marad a még működőképes gazdaságok is veszélybe kerülnek. A kialakult válság gyors és határozott fellépést követelne az EU és a nemzeti döntéshozók részéről mind az energia-, mind a műtrágyapiac tekintetében. – mondta Jacob Hansen, a Fertilizers Europe főigazgatója.

Az EU-n belül kell megoldani a problémákat

A jelenlegi gázpiaci intézkedéseket felül kell vizsgálni, az EU-n belüli műtrágyagyárak támogatása és a piac bizalmának helyreállítása érdekében. –  A politikai döntéshozóknak komolyan fontolóra kell venniük a műtrágyaipar válságkezelési politikáját, hogy csökkentsék az EU élelmezésbiztonságára gyakorolt hosszú távú negatív hatásokat – hangsúlyozta a főigazgató, aki hozzátette, hogy „az orosz energia- és nyersanyagellátástól való függőség csökkentésére, nem az a megoldás, hogy bezárjuk a gyárakat, üzemeket és Európán kívülre helyezzük át a munkahelyeket. ” Az iparág vezetője hangsúlyozta, hogy az EU-nak „erős, belső műtrágyaiparra van szüksége ahhoz, hogy a gazdálkodók folytatni tudják az élelmiszertermelést”.

NAK

Kapcsolódó cikkeink