Az európai fogyasztók többsége egészségtelennek tartja az ultrafeldolgozott élelmiszereket

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 02. 19. 09:19

Az európai fogyasztók 65%-a úgy véli, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségtelenek és fogyasztásuk idővel egészségügyi problémákhoz vezet – állítja az EIT Food Consumer Observatory új, 17 európai ország mintegy 10ezer fogyasztójának bevonásával készült felmérése.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek percepciójáról „Consumer perceptions unwrapped: Ultra-processed foods” címen végzett pán-európai vizsgálatban a megkérdezettek 67%-a fejezte ki azon vélekedését, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek hozzájárulnak az elhízáshoz, a cukorbetegséghez és más, életmódból fakadó egészségügyi problémához.

A kutatás tanúsága szerint az európai fogyasztók kétharmada (67%) nem örül az élelmiszer-termékekben az ismeretlen hozzávalóknak, és ötből ketten (40%) úgy nyilatkoztak, nem bíznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatóságok általi szabályozásában, hanem aggódnak e termékek hosszú távú biztonságosságát és egészségességét illetően.

Ezen túl tízből hat válaszadó (60%) a kategóriát a környezetre is ártalmasnak tartja, mert szerintük azok a bennük lévő kemikáliák és az ipari előállításuk során alkalmazott eljárások okán nem természetesek.

Sok fogyasztó bizonytalan azzal kapcsolatban is, hogy az élelmiszereket milyen mértékben dolgozzák fel, és ezt a szempontot túl- vagy alábecsülik.

Az adatokból kiderült, hogy tízből hat fogyasztó (61%) az energiaitalokat ultra-feldolgozottnak minősítette, míg a vegán sajtot és a csokoládészeleteket csak 34%, illetve 22% azonosította – helyesen – ultrafeldolgozottnak.

ESM

Kapcsolódó cikkeink