Az Európai Bizottság szerint a fogyasztók kellő tájékoztatást kapnak a rovaralapú élelmiszerekről

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 08. 04. 09:20

Az Európai Bizottság (EB) megállapította, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhetnek a rovaralapú élelmiszerekkel kapcsolatos minden szükséges információhoz.

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa az Európai Parlament képviselőinek rovarfogyasztással kapcsolatos kérdéseire válaszolva kijelentette, hogy a fogyasztók már tisztában vannak a rovarok élelmiszer-összetevőként való felhasználásával.

A bejelentést üdvözölte a ValuSect, a rovarok fenntartható fehérjeforrásként való felhasználását támogató konzorcium és közölte, jelenleg szükségtelennek tartja a rovartermékek további címkékel való ellátását.

Az EB leszögezte, hogy azoknak az élelmiszer-feldolgozóknak, akik rovaralapú élelmiszereket kívánnak értékesíteni, tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a rovarok élelmiszerekben való jelenlétéről.

Minden élelmiszerterméknek rendelkeznie kell az összetevők listájával, beleértve a felhasznált rovarfajok latin nyelvű megnevezését, amelyet a csomagoláson fel kell tüntetni. Ezen túlmenően fontos, hogy a rovarokra vonatkozó információk világosak és olvashatók legyenek, feltűnő helyen, nagy betűmérettel és letörölhetetlen tintával kerüljenek a csomagolásra. További előírás a címkén a lehetséges allergiás reakciókra vonatkozó figyelemfelhívás elhelyezése.

A rovarfajokkal kapcsolatban az EB elmondta, hogy a rovar hivatalos nevét, azaz latin (tudományos) nevét, zárójelben pedig a köznapi elnevezését kell feltüntetni.

Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink