Az Európai Bizottság feloldja a fukusimai nukleáris baleset nyomán elrendelt élelmiszerimport-korlátozásokat
Az Európai Bizottság feloldja az élelmiszerimportra vonatkozó összes olyan korlátozást, amelyet a 2011-es fukusimai nukleáris baleset nyomán vezettek be – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnök elnöke csütörtökön, miután a brüsszeli EU-Japán csúcstalálkozó keretében tárgyalásokat folytatott Kisida Fumio japán miniszterelnökkel.
Az elnök szerint a tudományos bizonyítékok és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség értékelése alapján hozta meg a brüsszeli testület a döntést, amelyet a japán hatóságok és a tagállamok által a termékeken végzett ellenőrzések pozitív eredményei tettek lehetővé.
A fukusimai atomerőmű-baleset után az EU kötelezővé tette a Japánból származó élelmiszereknek a behozatal előtti alapos radioaktivitási vizsgálatát. A bizottság a szóban forgó korlátozásokat 2011-es elfogadásuk óta kétévente felülvizsgálta és – a kockázatok csökkenésével – fokozatosan enyhítette.
Von der Leyen elmondta, az EU és Japán megállapodott abban, hogy kétoldalú stratégiai párbeszédet indítanak, hogy összehangolják az indiai-csendes-óceáni térségben a békét fenyegető, illetve Oroszország ukrajnai háborúja miatt jelentkező kihívásokra adott válaszaikat, valamint cselekvési terveiket a gazdasági biztonsággal kapcsolatban és a kulcsfontosságú kínai nyersanyagoktól való függőség csökkentése érdekében.
„Úgy vélem, sokat nyerhetünk azzal, ha együtt dolgozunk ebben a témában, hiszen hasonló függőségi viszonyaink vannak. Szükség van az ellátási láncaink kockázatmentesítésére. Egyik célunk az, hogy csökkentsük a gazdaságunk számára létfontosságú termékek esetében a néhány beszállítótól való túlzott függőséget”
– hangsúlyozta a bizottság elnöke, utalva arra, hogy több kulcsfontosságú nyersanyag beszállítói Kínában találhatók.
Közös nyilatkozatukban ugyanakkor leszögezték, hogy „a Kínával való együttműködés nagyon fontos, tekintettel a nemzetközi közösségben betöltött szerepére és az ország méretére.”
Az EU és Japán megállapodott abban is, hogy megerősítik a zöld és a digitális átalakulásra irányuló munkájukat, e tekintetben a vezetők együttműködési megállapodást írtak alá a biztonságos, rugalmas és fenntartható tengeralatti összeköttetések megerősítéséről. Az EU és Japán ugyancsak együttműködik a kulcsfontosságú nyersanyagok, valamint a félvezetők ellátási láncainak nyomon követésében.
Huszonkilencedik csúcstalálkozójukon az uniós és japán vezetők megerősítették elkötelezettségüket a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok megerősítése mellett. Vállalták továbbá, hogy felgyorsítják az adatáramlásról szóló tárgyalásokat azzal a céllal, hogy azok még az idén lezáruljanak.
Kapcsolódó cikkeink
71 százalékkal nőtt a friss tojás importja
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és…
Tovább olvasom >Az import termékekre vonatkozó uniós előírások azonnali felülvizsgálatára van szükség
Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb…
Tovább olvasom >A vágócsirke termelői ára közel 20 százalékkal csökkent
Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja 3…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nem füstöltek el a grillsajtok
Bár tavaly a grillsajtok piaca egy kisebb összeomlást élt át,…
Tovább olvasom >Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >