Az étrend-kiegészítői piac szereplői kedvezően fogadták az önszabályozást

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 25. 11:00

Kedvezően fogadták az étrend-kiegészítői piac szereplői a legális és biztonságos termékek térnyerését segítő szakmai önszabályozást – mondta Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége igazgatója, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője pénteken.

HENT

Felidézte, hogy májusban együttműködési megállapodást írt alá a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ), a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) a megfelelő minőségű és biztonságos étrend-kiegészítők és speciális tápszerek forgalomba hozatalát megteremtő rendszer létrehozására, működtetésére, az önszabályozást a szakhatóságok is támogatják.
Hozzátette: november 15-től, a rendszer élesítésétől a hazai gyógyszertárak folyamatosan csatlakoznak az önszabályozáshoz.
Ilku Lívia hangsúlyozta, a szakma azt szeretné elérni, hogy az ellátási láncba ellenőrzött, biztonságos termékek kerüljenek. Példaértékűnek nevezte, hogy a szakhatóságok melléálltak a civil kezdeményezésnek.
Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete úgy látja, hogy az egyesület 13 éves munkája kezd beérni, és a piacra nem való szereplők, „szerencselovagok” egyre inkább kezdenek kiszorulni, és az önszabályozási rendszer működésével láthatóan biztonságos, minőségi termékek kerülnek forgalomba.
Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szólt arról, hogy a gyógyszertárak folyamatosan jelentkeznek, csatlakoznak a kezdeményezéshez, számításuk szerint az év végéig a patikák többsége elfogadja az együttműködést, és erről a garanciát jelentő bejegyzett védjegy tájékoztatja a fogyasztókat.
Kérdésre válaszolva Bérci István elmondta, hogy nehéz meghatározni a hazai étrend-kiegészítő piac nagyságát, becslésük szerint az ellenőrizhető forgalom évi 15-16 milliárd forint lehet, de a kevésbé látható direkt, illetve internetes forgalom ennek akár a kétszerese is lehet.
Hankó Zoltán elmondta: a patikákban az étrend-kiegészítők forgalma 2015-ben 21,5 milliárd forintot tett ki, és évi 10 százalék forgalomnövekedést látnak. A kamara elnöke szerint a legális forgalmat erősítené, ha ezeknél a termékeknél a egészségpénztári fizetés is lehetővé válna. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink