Az erős partnerség ma még fontosabb, mint valaha

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2021. 02. 26. 11:12

PLMA Kerekasztal Konferencia legfontosabb megállapítás az volt, hogy a világjárvány alapjaiban megváltoztatta a sajátmárkás gyártók és kereskedők kapcsolatát. Az eseményre 36 országból több mint 150 iparági vezető, kereskedő és gyártó jelentkezett.

2021. február 17-18-án rendezte meg szokásos éves kerekasztal konferenciáját a PLMA, amely idén a partneri együttműködésekre, az agilitásra és az „új normálisra” fókuszált.

Online kerekasztal

Peggy Davies PLMA

Peggy Davies, a PLMA elnöke


Peggy Davis, a PLMA elnöke megállapította, hogy olyan új időket élünk, ahol az online platform hozzáadott értéket jelent a B2B és a jövőbe mutató üzletek számára. A PLMA agilis hozzáállásával bebizonyította, hogy online is össze tudja hozni és kötni a sajátmárkás világot.

Saját Márkás Termékgyártók Szövetsége idei eseménye segített a taggyártóknak és a kiskereskedőknek megismerni a legújabb trendeket, azonosítani a sajátmárkás lehetőségeket és megérteni a verseny kihívásait. Az előadók között piackutatási szakemberek, kiskereskedelmi vezetők és kereskedelmi újságírók szerepeltek.

A konferencia alcíme “Partnership now and in the future” (Partnerség most és a jövőben) szellemében az előadók a jelen kihívásaira és a jövő üzleti lehetőségeire mutattak rá. Az online eseményen minden kontinensről jelentek meg résztvevők, összesen 36 országból 150-en.

Richard Cope Mintel szenior tanácsadó

Richard Cope, a Mintel szenior tanácsadója

Magas elvárások

Maria Bogdanova, az Euromonitor vezető kutatója jó hírrel kezdte a konferenciát, amikor bejelentette, hogy a sajátmárkás termékek piacrészének növekedésére számítanak, még a kevésbé konszolidált piacokon is. Ebben a gazdasági válság mellett a karantén bespájzolások idején kipróbált sajátmárkás termékek meggyőző minősége is nagy szerepet játszik.

Richard Cope, a Mintel szenior trend tanácsadója szerint a 2,6 milliárd Z generációs vásárló óriási lehetőséget jelent a kiskereskedők és a sajátmárkás gyártók számára. A kényelem, egészség és fenntarthatóság hármasa által vezérelt fiatalok számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, a tiszta bolygó és saját egészségük. Vásárlóként legvalószínűbb, hogy keresik és elvárják a kereskedőktől mindezekre a válaszokat, ugyanakkor nagyon ár- és minőségtudatosak is.

Ana Cristina Amaral, a portugál Sonae csoport Private Label igazgatója  kiskereskedelmi esettanulmányában a Continente sajátmárkás kozmetikumok szerepét mutatta be a lánc piacvezető hipermarketei és kényelmi szupermarketei szempontjából. Az előadó hangsúlyozta, hogy a kiskereskedő a világjárványban bekövetkezett piaci változásokra gyorsan reagált és elismerte a fenntarthatóság fontosságát is, ami a lánc három alapértékeit meghatározó oszlopban is szerepel: minőség, ár és innováció. Amaral kijelentette, hogy a kiskereskedelmi csoport kész elköteleződni azok iránt a beszállítók iránt, akik elismerik ezeknek a vállalati értékeknek a fontosságát.

Panel beszélgetésRoundtable

A kereskedők és gyártók élő panel megbeszéléseken vettek részt, ahol többek közt Nils Clement, az Euro-Caps BV tulajdonos-vezérigazgatója, Sanne Strandskov, a Nopa Nordic marketing vezetője, Jaap van Vreden, az orosz Lenta beszerzési igazgatója és Alexander Deopito, a BCG vezető tanácsadója és a Lidl korábbi vezetője is hozzászóltak. A résztvevők több kulcsfontosságú kérdésben állapodtak meg. Többek között abban, hogy csak a hosszútávú kapcsolatok vezetnek el az innovációhoz és a minőséghez. A gyártóknak és a kereskedőknek szükségük van egymásra annak érdekében, hogy a vásárlói igényeknek megfeleljenek és nem utolsó sorban, hogy a saját üzleti létüket is biztosítsák. Egyedül nem megy.

A csak ár alapú üzleti gondolkodás nem vezet sikeres, folytonos együttműködéshez. A házassághoz hasonlóan a bizalom és az információ megosztás biztosítja az innovációk és az új termékfejlesztések létrejöttét. Egy biztos és tartós kapcsolatban mindkét félnek invesztálnia kell.

Ma és holnap

IDGA második nap, a kiskereskedelem jelenének és jövőjének áttekintésére kínált workshop sorozatot az Institute for Grocery Distribution (IGD, Napicikk disztribúció intézet) szervezésében. A nap elején a kereskedelmi ellátási lánc sebezhetőségeivel és erősségeivel, az e-kereskedelem felgyorsult növekedésével és mindezeknek a saját márkára és a csomagolásra gyakorolt ​​hatásával foglalkoztak. A fenntarthatóság témája ismét terítékre került, amelynek kapcsán a workshop kiemelte: A fenntarthatóság már nem egy választható opció, hanem az ellátási lánc kötelező eleme, mivel a vevők váltogatják a csatornákat és elvárási szintjük emelkedik. A fenntarthatóság maga az „új normális”.

A program záróakkordjaként a Paul Staintonnal, az Aldi egykori vezetőjével készült exkluzív videó interjút vetítették le.

Kapcsolódó cikkeink