Az erős dollárral küzd a Pepsi

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 13. 11:25

Az erős dollár nem tesz jót az amerikai exportcégeknek, érzi ezt a Pepsi is, a kólagyártó bevételei ugyanis szinte minden régióban emelkedtek volna, ha a dollár erősödésével nem számolnánk. A vártnál azonban erősebbek a most közzétett számok, ráadásul a menedzsment a várakozásokat is megemelte, ennek pedig örülnek a részvényesek.

Pepsi

Bár az árbevétel 6 százalékos esést mutat tavalyhoz képest, ami elsősorban a dollárerősödés negatív hatásának tudható be, az árbevétel organikusan 5,1 százalékkal emelkedett, és a vállalat bevételei az elemzői várakozásoknál is magasabbak lettek. Ha devizahatásoktól tisztitva nézzük az árbevétel alakulását, akkor 23 százalékkal a dél-amerikai régió növekedése volt a legmagasabb, de a bevételek Európában és az AMEA (Ázsia,közel-kelet, Afrika) régióban is nőttek, viszont a dollár erősödése miatt dollárban nézve szinte minden régióban csökkent az árbevétel.

Az adózott eredmény nagyjából megegyezett a tavalyival, az elemzői konszenzusnál azonban 6,4 százalékkal lett magasabb.

A Pespi árbevétele a negyedévben 0,8, adózott eredménye pedig 6,5 százalékkal lett magasabb az elemzői várakozásoknál.

A teljes évre a menedzsment a második negyedévben látotthoz hasonló, 5 százalék körüli árbevétel-növekedésre számít, a korábbi 7 százalékos egy részvényre jutó eredmény-növekedéssel szemben pedig 8 százalékos növekedéssel számol a vezetőség. Az elemzői várakozások alapján a dollár tovább erősödhet, az árbevétel növekedését 9, az egy részvényre jutó eredmény növekedését pedig 11 százalékponttal ronthatja a kedvezőtlen devizahatás idén.

Továbbra is jó úton jár a cég afelé, hogy 1 milliárd dollár összegű megtakarítást (a vállalat korábban meghatározott célja, hogy 2019-ig 5 év alatt 5 milliárd dollár megtakarítást érjen el) érjen el idén, és 8,5-9 milliárd dollárt juttatna vissza a részvényeseknek, ebből 4 milliárd dollár lesz az osztalék, 4,5-5 milliárd dollár pedig a részvény-visszavásárlás. Óvatosságra intett viszont a menedzsment azzal kapcsolatban, hogy a makrogazdasági környezet és a devizák alakulása továbbra is nagyon volatilis lehet, ami befolyásolhatja a vállalat eredményességét. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink