Az EP változtatna a méz, a gyümölcslé és a lekvár címkézésén
Az Európai Parlament keddi plenáris ülése állásfoglalást fogadott el, amelyben korszerűsítené az egyes, reggeliknél népszerű élelmiszerek – méz, gyümölcslé, lekvár – összetételére, elnevezésére, címkézésére és kiszerelésére vonatkozó, 20 évvel ezelőtt elfogadott jogszabályokat.

Nem mindegy a címkézés
Az állásfoglalást megszavazó képviselők egyetértenek abban, hogy a címkén fel kell tüntetni azt az országot, ahol a mézet begyűjtötték, illetve a gyümölcs származási helyét. Ha a felhasznált méz vagy gyümölcs több országból származik, a címkén a származási országokat csökkenő sorrendben kellene feltüntetni aszerint, hogy a fogyasztásra bocsátott termékben milyen arányban vannak jelen az onnan származó gyümölcsök, vagy méz.
A mézhamisítás visszaszorítása érdekében a képviselők nyomon követhetőségi rendszert kívánnak létrehozni méztermék eredetének nyomon követésére. Azt is szorgalmazzák, hogy az EU hozzon létre egy mézre vonatkozó referencialaboratóriumot, hogy rendszeres vizsgálatokkal kiszűrhető legyen a hamisítás.
Az állásfoglalás azt is javasolja, hogy a gyümölcslevek esetében engedélyezzék a „csak természetes eredetű cukrot tartalmaz” feliratot. Az alacsony cukortartalmú termékek iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében az újratervezett gyümölcslevek a „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé” feliratot kaphatják.
A képviselők szerint a gyümölcslevekből, lekvárokból, zselékből vagy tejből a természetben előforduló cukrokat eltávolító új technikák nem vezethetnek édesítőszerek használatához, hogy kompenzálják a cukorcsökkentésnek a végtermék ízére, állagára és minőségére gyakorolt hatását. Hozzáteszik, hogy a csökkentett cukortartalmú élelmiszerek címkéjén nem szerepelhetnek pozitív tulajdonságokra, például egészségi előnyökre vonatkozó állítások.
Az EP az állásfoglalás elfogadását követően megkezdi a tárgyalásokat az uniós kormányokat tömörítő tanáccsal a jogszabály végleges formájáról.
Kapcsolódó cikkeink
Prés alatt a gyümölcslépiac
A gyümölcslépiac dinamikusan változó szegmense az FMCG szektornak, ahol a…
Tovább olvasom >Jön a viagrás méz
Az elmúlt években Franciaországban egyre népszerűbbé vált a viagrás méz,…
Tovább olvasom >Még egy lépéssel előrébb – A nap képe
A finn K Group (Kesko üzletlánc) a hulladékcsökkentés jegyében nem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >