Az élsportban rejlik az üzleti siker kulcsa? – öt jótanács Szilágyi Árontól

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 01. 15. 08:42

Szilágyi Áron kardvívó már beírta magát a sporttörténelembe, hiszen korábban nem volt arra példa, hogy valaki három egymást követő olimpián egyéni kieséses sportágban győzedelmeskedjen, sőt, ha a mesterséges intelligenciát kérdezzük, az idei párizsi játékokon is a dobogó legfelső fokán áll majd. Az eredményes sportolói pályafutás és a sikeres üzleti menedzsment között nagy a hasonlóság: mindkettőhöz célorientált stratégiai gondolkodás, motiváltság és rugalmasság szükséges, valamint az Áron szerint nélkülözhetetlen empátia és önismeret. Hogyan dolgozza fel a kudarcokat és miért figyel oda arra, hogy még a masszőrének is megköszönje támogatást egy verseny után? Világ- és Európa-bajnokunk a Protechtor vállalati és vezetői tudásmegosztó sorozatának friss adásában osztotta meg, szerinte mit tanulhatnak a menedzserek az élsportolóktól.

A vállalkozás- és szervezetfejlesztéssel, önképzéssel és üzleti teljesítménnyel foglalkozó konferenciák rendszeres résztvevői a sikeres sportolók és edzők, gondoljunk csak Kemény Dénesre, aki a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként alkalmazta hosszú évekig a vezetés és a motiválás leghatékonyabb fogásait. Az üzleti szféra és a sport között több a hasonlóság, mint azt gondolnánk, a siker kulcsa a stratégiaalkotásban, a jó kommunikációban, az agilitásban és az együttműködési készségben rejlik – a felkészülés és a szakági tudás elsajátítása mellett. Persze a vállalati életben ritkán érhetünk el komoly eredményeket egyedül.

„A céljainkat hatékonyan támogató csapatok felépítése és menedzselése a sportban és a vállalati világban is kulcsfontosságúak. A tapasztalt edzők stratégiáinak és meglátásainak megértésével és alkalmazásával az üzleti vezetők olyan összetartó, nagy teljesítményű kollektívákat hozhatnak létre, amelyek valóban a siker motorjai. Örökérvényű, minden helyzetre alkalmazható receptek nincsenek, ezért érdemes minél több szempontot meghallgatni és megtalálni a számunkra legmegfelelőbb utat”

– mondja Laczkó Gábor, a Protechtort készítő Stylers információ-technológiai cégcsoport egyik alapító tulajdonosa.

Az arany útja – mit tanulhatnak a techvezetők Szilágyi Árontól?

Ezt a szemléletet osztja háromszoros olimpiai bajnok kardvívónk is, aki szerint bár az egyéni sportágakban mindig van egy főszereplő, azonban, ha ő a dobogó felső fokán áll, akkor az mindig egy csapat teljesítményét dicséri. Éppen ezért tartja fontosnak a pozitív visszacsatolást és figyel oda arra, hogy egy-egy megmérettetés után időt fordítson stábjának tagjaira és kifejezze, milyen nagy része volt a sikerében a többiek munkájának. Szilágyi Áron mindössze 9 évesen kezdett el vívni, néhány évvel később pedig már versenyzett, így nem túlzás azt állítani, hogy több évtizedes sportolói tapasztalataiból tanulságos következtetéseket vont le. Milyen, az élsport világából érkező tippekkel fejleszthetik tovább magukat a vállalatvezetők?

  1. Győztes mentalitás – egy kis finomítással

A kompetitív szemlélet, a folyamatos belső törekvés, hogy a legjobbak legyünk, kétségtelenül olyan hajtóerő, ami kitartóvá és végül sikeressé teszi az embert. Szilágyi

Áron még az edzéseken sem szeret veszíteni, „mindent jól szeretne csinálni”, ahogy ő fogalmaz. Ugyanakkor ez a belső motiváció mára sokat finomodott, képes stratégiában gondolkodni és megválasztani a helyzeteket, amikor csúcsteljesítményt kell nyújtania és amikor tartalékolhat. A kiégéssel fenyegető üzleti életben ez különösen hasznos útravaló.

  1. A siker definíciója

Ahhoz, hogy tudatosan haladjunk a kitűzött cél felé és a csapatunk erőfeszítéseit is ebbe az irányba terelhessük, pontosan tudnunk kell, hogy mit is szeretnénk elérni, mi lesz számunkra vagy a cégünk számára a siker. Rövid és hosszabb távon, egyéni és szervezeti szinten is definiálhatjuk ezeket a mérföldköveket, és a legtöbb esetben ma már nem csak az üzleti környezet, de saját magunk számára is elvárás, hogy minderre tágabb értelemben tekintsünk, és olyan ügyeket is szolgáljunk, melyek a közösséget építik és társadalmi hasznot hoznak.

  1. Empátia nélkül nem megy

Az olimpiai bajnok szerint az egyik legfontosabb személyes képesség, amivel egy menedzsernek mindenképpen rendelkeznie kell, az az empátia. Elengedhetetlen, hogy megértsük és törődjünk is azzal, mi van a stábunkban dolgozó emberek fejében és ennek megfelelően forduljunk feléjük. Habár Szilágyi Áron területe az egyéni sport, válogatottban is versenyzett már, így tapasztalta, hogy még egy néhány fős csapat is szélsőségesen különböző emberekből állhat össze, akiket közös platformra kell hozni egy-egy megmérettetésre.

  1. A minden váratlan helyzetben használható recept

Még a legbiztosabb stratégiával a zsebünkben sem mindig úgy alakul a forgatókönyv, ahogy azt előre gondoltuk. Így van ez a sport világában is, és a kardvívásban lehetőség van ugyan arra, hogy felkészüljünk az ellenfélre, de előfordul, hogy szinte más ember érkezik a versenyre, mint akit a felvételeken megfigyelhettünk. Szilágyi Áron szerint nagyon fontos, hogy legyen vészforgatókönyv az ilyen esetekre, ő például mindig megpróbál időt nyerni, hogy mentálisan felkészülhessen a taktikai változtatásra.

  1. Biztos alap: te magad

A fenti tippek szinte mindegyike egy dologban gyökerezik: abban, hogy jól ismerjük magunkat, tisztában vagyunk az erősségeinkkel, gyengeségeinkkel, tudjuk, miben kell fejlődnünk vagy hogy mire van szükségünk a feltöltődéshez. Csak akkor érhetjük el a kívánt sikereket és motiválhatjuk kellően a csapatunkat, ha mi rendben vagyunk és van egy olyan stabil alap, amihez mindig visszanyúlhatunk. Vezetőként szánjunk kellő időt saját magunkra, az önképzésre és olyan tevékenységekre, melyeknek talán nincs rövid távon érezhető jelentőségük, de hosszabb távon aranyat érnek – szó szerint.

 „Bár természetesen nem szeretjük, a kudarc is fontos tanulópénz és szerintem mindig időt kell hagynunk magunknak az önreflexióra. Ezek a nehezebb időszakok tulajdonképpen lehetőséget kínálnak arra, hogy jobban megismerjük magunkat és ráérezzünk, hogy az érmek, nagy győzelmek nélkül kik vagyunk valójában. Az ilyen helyzetekben tudunk olyan biztos mentális alapot építeni, amelyre támaszkodva majd újra felkapaszkodhatunk a csúcsra”

– véli Szilágyi Áron háromszoros olimpiai-, világ- és -Európa-bajnok kardvívó.

A Szilágyi Áronnal készített tanulságos beszélgetés a Protechtor oldalán nézhető vissza, amely regisztrációt követően ingyenesen érhető el a technológiai és üzleti trendekkel foglalkozó többi tartalom mellett.

Kapcsolódó cikkeink