Az első negyedévben nőtt a sertésvágás a vágóhidakon
A magyarországi vágóhidakon 1 millió 160 ezer sertést vágtak le 2024 első negyedévében, 6,2 százalékkal többet (+67 ezer darab), mint 2023. január–márciusban. A levágott állatok élősúlya összesen 138 ezer tonna, hasított súlya 111 ezer tonna volt, azaz 6,8, illetve 6,7 százalékkal múlta felül az előző év hasonló időszakának értékét.
A sertésvágás élősúlyban havonta átlagosan közel 46 ezer tonna volt, míg a legmagasabb havi érték, a januári meghaladta a 47 ezer tonnát. A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első negyedévi 15,6 ezerről – csaknem 6 százalékkal – 14,7 ezer darabra csökkent a 2024. január–márciusi időszakban. Az élő sertés kivitelének volumene 71 százalékkal, az import 13 százalékkal bővült 2024 I–II. hónapjában 2023 azonos időszakához képest (KSH), a forgalom 27 százalékkal növekedett. Az export 6 ezer tonna, az import 12 ezer tonna volt, azaz a behozatal a kivitelhez viszonyítva kétszeres mértékű. Élő sertés főként Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett, a kivitel nagyrészt Romániába, Ausztriába és Albániába irányult a 2024. január–februári időszakban.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést, amennyiben…
Tovább olvasom >Ezrek tüntettek Londonban a farmokra kivetett örökösödési adó ellen
Ezrek tüntettek kedden Londonban a mezőgazdasági vállalkozásokra kivetett örökösödési adó…
Tovább olvasom >A nyerstej termelői ára 17 százalékkel emelkedett egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >