Az első hazai Sommelier ösztöndíj

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 03. 19. 10:19

Czinki Tamás, Magyarország első és eddig egyetlen Master Sommelier-je kilenc elhivatott borász segítségével létrehozta az első hazai Sommelier ösztöndíjat.

Az ötletgazda a járvány miatt nehéz helyzetbe került magyar sommelier-knek szeretne segítséget, továbbképzést nyújtani

Ahogy Czinki Tamás fogalmaz: néhány elhivatott borász segítségével örömmel ajánlok fel egy Sommelier ösztöndíjat a magyar Sommelier közösség számára. Az ötletgazda a járvány miatt nehéz helyzetbe került magyar sommelier-knek szeretne ezzel segítséget, továbbképzést nyújtani.

 

Az ösztöndíjról:

A két napos angol nyelvű kurzus mindegyik napja egy 6 bor vakkóstolásból és egy masterclassból áll, és minden nap nagyjából 5 órát vesz majd igénybe. Tamás igyekezett úgy összeállítani az oktatást, hogy ne legyen előfeltétel a nagyon komoly előképzettség, ezáltal minden résztvevő olyan hasznos tudást kaphat, amit a mindennapi éttermi munkában tud hasznosítani.
1. nap: Vakkóstolás 6 klasszikus borból, amelyek erősen képviseltetik magukat a nemzetközi piacon. A kóstolók a Court of Master Sommelier mintájára épülnek.
Mesterkurzus: “Buisness of the Sommelier”. A mesterkurzus az árazással, borlapírással, kalkulációval és készletezéssel foglalkozik.
2. nap: 6 klasszikus bor vakkóstolója, amelyek erősen képviseltetik magukat a nemzetközi piacon. A kóstolók a Court of Master Sommelier mintájára épülnek.
– Mesterkurzus: “Food and Wine pairing”

Jelentkezés
Bárki jelentkezhet, aki étteremben dolgozik vagy dolgozott, borértékesítéssel is foglalkozik az éttermen belül. Ronan Sayburn Master Sommelier a válaszok alapján fogja kiválasztani a 8 nyertest, aki részt vehet a továbbképzésen. A jelentkezés egy angol nyelvű önéletrajzzal és egy kísérőlevéllel történik, amiben a következő kérdésekre kell válaszolni angol nyelven az alábbi email címre elküldve: [email protected]

• Melyik magyar borvidéken látja a legnagyobb potenciált és miért?
• Hogyan változtatta meg a Covid az éttermet és a sommelier szerepét?
• Mi a sommelier legfontosabb küldetése?

Jelentkezési határidő: 2021. március 31.
Helyszín: Borkollégium
Időpont Április 26-27, 10 órai kezdéssel.

A szponzorok, akik nélkül nem jöhetett volna létre az ösztöndíj: Balassa István, Figula Pince, Gilvesy Pincészet, Zsírai Pince, Jackfall Bormanufaktúra, Grand Tokaj, Villa Sandahl, Kiss Gábor, Bakonyi Péter és Czinki Tamás.

(Forrás Czinki Tamás/wineartculture.hu)

Kapcsolódó cikkeink