Az első hazai Sommelier ösztöndíj
Czinki Tamás, Magyarország első és eddig egyetlen Master Sommelier-je kilenc elhivatott borász segítségével létrehozta az első hazai Sommelier ösztöndíjat.
Ahogy Czinki Tamás fogalmaz: néhány elhivatott borász segítségével örömmel ajánlok fel egy Sommelier ösztöndíjat a magyar Sommelier közösség számára. Az ötletgazda a járvány miatt nehéz helyzetbe került magyar sommelier-knek szeretne ezzel segítséget, továbbképzést nyújtani.
Az ösztöndíjról:
A két napos angol nyelvű kurzus mindegyik napja egy 6 bor vakkóstolásból és egy masterclassból áll, és minden nap nagyjából 5 órát vesz majd igénybe. Tamás igyekezett úgy összeállítani az oktatást, hogy ne legyen előfeltétel a nagyon komoly előképzettség, ezáltal minden résztvevő olyan hasznos tudást kaphat, amit a mindennapi éttermi munkában tud hasznosítani.
1. nap: Vakkóstolás 6 klasszikus borból, amelyek erősen képviseltetik magukat a nemzetközi piacon. A kóstolók a Court of Master Sommelier mintájára épülnek.
Mesterkurzus: “Buisness of the Sommelier”. A mesterkurzus az árazással, borlapírással, kalkulációval és készletezéssel foglalkozik.
2. nap: 6 klasszikus bor vakkóstolója, amelyek erősen képviseltetik magukat a nemzetközi piacon. A kóstolók a Court of Master Sommelier mintájára épülnek.
– Mesterkurzus: “Food and Wine pairing”
Jelentkezés
Bárki jelentkezhet, aki étteremben dolgozik vagy dolgozott, borértékesítéssel is foglalkozik az éttermen belül. Ronan Sayburn Master Sommelier a válaszok alapján fogja kiválasztani a 8 nyertest, aki részt vehet a továbbképzésen. A jelentkezés egy angol nyelvű önéletrajzzal és egy kísérőlevéllel történik, amiben a következő kérdésekre kell válaszolni angol nyelven az alábbi email címre elküldve: tamasczinki@gmail.com
• Melyik magyar borvidéken látja a legnagyobb potenciált és miért?
• Hogyan változtatta meg a Covid az éttermet és a sommelier szerepét?
• Mi a sommelier legfontosabb küldetése?
Jelentkezési határidő: 2021. március 31.
Helyszín: Borkollégium
Időpont Április 26-27, 10 órai kezdéssel.
A szponzorok, akik nélkül nem jöhetett volna létre az ösztöndíj: Balassa István, Figula Pince, Gilvesy Pincészet, Zsírai Pince, Jackfall Bormanufaktúra, Grand Tokaj, Villa Sandahl, Kiss Gábor, Bakonyi Péter és Czinki Tamás.
(Forrás Czinki Tamás/wineartculture.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Ezt gondolják a magyarok az energiaválság, a háború és a zöld átállás összefüggéseiről
A magyarok háromnegyede szerint az ukrajnai háborúnak és a magas…
Tovább olvasom >Még nem a régi az Oktoberfest
Az elfogyasztott sör mennyisége visszaesettKét év pandémia miatti szünet után…
Tovább olvasom >Ha Covid, akkor plusz asztalok – A nap képe
A Velencei-tó körül működő vendéglátóhelyek egyik legismertebbike, a velencei Gajdos lángosozó…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >