Az élelmiszerpazarlás ellen hirdet harcot az EU

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 04. 19. 11:30

2030-ra a mostani felére akarja csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét az Európai Parlament – írja a Világgazdaság Online.

elelmiszerpazarlas

Az EP környezetvédelmi bizottságának jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy az unióban évente 88 millió tonna élelmiszer kerül a kukába, amiért elsősorban a háztartások és a feldolgozóipar felelős, miközben az Unió területén minden tizedik ember nem jut rendszeresen megfelelő minőségű élelmiszerhez.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő szerint nagyon egyszerű lépésekkel is lehetne javítani a helyzeten, például azzal, ha az emberekkel jobban megismertetnék a „minőségmegőrzési idő” és a „fogyaszthatósági idő” közötti különbséget. Az Eurobarometer felmérése szerint az uniós állampolgároknak még a fele sincs tisztában ezzel – idézte a képviselőt az Inforádió.

“Ezeknek a lejártával sok esetben az élelmiszer még felhasználható, de most nem ez a gyakorlat. Ezen kellene változtatni” – közölte a politikus. Létre kellene hozni egy olyan egységes rendszert, amelyben a fogyasztásra alkalmas, de feleslegnek számító élelmiszer eljuthat a rászorultakhoz – tette hozzá.

Hölvényi György szerint szemléletváltozásra is szükség van, hogy ne a sok ezer kilométerre, hanem a helyben termett zöldség, áru élvezzen előnyt. Példaként említette, hogy az északi országokban kihalászott rákot Marokkóba viszik hámozni, majd onnan vissza Hamburgba – a folyamat során nagy mennyiségű élelmiszer került a szemétbe, a rákot folyamatosan hűteni, megfelelő körülmények között tárolni kell, de még így is megéri a vállalkozásnak. (vg.hu)

Kapcsolódó cikkeink