Az élelmiszerpazarlás ellen hirdet harcot az EU
2030-ra a mostani felére akarja csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét az Európai Parlament – írja a Világgazdaság Online.
Az EP környezetvédelmi bizottságának jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy az unióban évente 88 millió tonna élelmiszer kerül a kukába, amiért elsősorban a háztartások és a feldolgozóipar felelős, miközben az Unió területén minden tizedik ember nem jut rendszeresen megfelelő minőségű élelmiszerhez.
Hölvényi György európai parlamenti képviselő szerint nagyon egyszerű lépésekkel is lehetne javítani a helyzeten, például azzal, ha az emberekkel jobban megismertetnék a „minőségmegőrzési idő” és a „fogyaszthatósági idő” közötti különbséget. Az Eurobarometer felmérése szerint az uniós állampolgároknak még a fele sincs tisztában ezzel – idézte a képviselőt az Inforádió.
„Ezeknek a lejártával sok esetben az élelmiszer még felhasználható, de most nem ez a gyakorlat. Ezen kellene változtatni” – közölte a politikus. Létre kellene hozni egy olyan egységes rendszert, amelyben a fogyasztásra alkalmas, de feleslegnek számító élelmiszer eljuthat a rászorultakhoz – tette hozzá.
Hölvényi György szerint szemléletváltozásra is szükség van, hogy ne a sok ezer kilométerre, hanem a helyben termett zöldség, áru élvezzen előnyt. Példaként említette, hogy az északi országokban kihalászott rákot Marokkóba viszik hámozni, majd onnan vissza Hamburgba – a folyamat során nagy mennyiségű élelmiszer került a szemétbe, a rákot folyamatosan hűteni, megfelelő körülmények között tárolni kell, de még így is megéri a vállalkozásnak. (vg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
EU: a nemzetközi jog alkalmazása kötelezettség a kibertérben is
Az Európai Unió Tanácsa nyilatkozatot hagyott jóvá a nemzetközi jog…
Tovább olvasom >Lengyel kormányfőhelyettes: az EU-Mercosur együttműködési szerződés veszélyezteti a lengyel mezőgazdaságot
Az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur szabadkereskedelmi övezet tagállamai…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: a gazdák nem akadályai, hanem partnerei a zöld átállásnak
Az európai gazdákra nem akadályként, hanem nélkülözhetetlen partnerként kell tekinteni…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >