Az élelmiszer-pazarlást csökkentő projekt valósult meg Csongrád-Csanád vármegyében
Nemzetközi összefogással valósult meg egy élelmiszer-pazarlást csökkentő projekt Csongrád-Csanád vármegyében, amely részeként elsősorban a vendéglátóiparban használható tananyagok készültek – tájékoztatta a megyei kereskedelmi és iparkamara az MTI-t.
A közlemény szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik. A felmérések alapján az egész EU-ban ez a mennyiség az elsődleges termeléstől a fogyasztóig körülbelül 88 millió tonna, ami jelentős negatív gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokkal jár.
A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara részvételével, uniós támogatással, 2022 elején indult el Az élelmiszer-pazarlás csökkentése és a felesleges élelmiszerkészletek megmentése című (ReS-Food) projekt, amelyben görög és ciprusi cégek mellett az Újvidéki Egyetem és az Eszéki Egyetem is részt vett.
A 250 ezer euró támogatással megvalósult kezdeményezés célja az volt, hogy az ellátási lánc minden egyes lépcsőfokán lehetséges megoldásokat kínáljon az élelmiszer-pazarlás csökkentésére és a felesleges élelmiszerek rászorulóknak történő szétosztására. A program célcsoportja a HoReCa szektor tagjai – szállodák, kávézók és éttermek -, valamint azok a jótékonysági szervezetek, önkormányzatok, civil szervezetek voltak, amelyek összegyűjtik a felesleges élelmiszereket és eljuttatják azokat a rászorulóknak.
A kamara munkatársai az elmúlt két évben felmérték a HoReCa szektor vármegyei tagjainál keletkező élelmiszer-felesleget és az ahhoz kapcsolódó körülményeket, majd segítséget nyújtottak számukra a felesleg csökkentéséhez. Kialakították a hiányzó kapcsolati hálót a szállodák, kávézók és éttermek, valamint a jótékony szervezetek között. Így a keletkezett élelmiszer-felesleg kevésbé kerül a kukába, sokkal inkább a szervezetekhez és az önkormányzatokhoz jut el, amelyek végül a nehéz sorsú családok, idősek közt osztják szét az ételeket.
A projekt partnerei olyan, oktatóvideókkal és játékos feladatokkal színesített tananyagokat dolgoztak ki, amelyek eszközöket és módszereket biztosítanak az élelmiszermentési lánc sikeres létrehozásához. Az e-learning tananyagok segítséget nyújtanak a jótékonysági szervezetek munkavállalói számára ahhoz, hogy jó minőségű és biztonságos élelmiszert tudjanak eljuttatni a nehéz helyzetben élőknek az év minden napján és segítenek a szállodáknak, az éttermeknek és a kávézóknak a felesleges élelmiszer-mennyiség csökkentésében is.
Az elkészült tananyagok bárki számára elérhetőek a www.res-food.eu oldalon, ahol különböző önértékelési eszközök is találhatóak a HoReCa szektor számára, így rendszeresen fel tudják mérni, hogy mennyire hatékony a pazarlás ellen alkalmazott módszerük, tevékenységük.
Kapcsolódó cikkeink
A közelségre és fenntarthatóságra fókuszáló új üzleti modellt vezet be a Crai
Az olasz Crai élelmiszer-kiskereskedelmi lánc új üzleti modellt vezetett be,…
Tovább olvasom >Már Ausztráliában is küzd az élelmiszer-pazarlás ellen a Too Good To Go
Európai és észak-amerikai sikerei után a Too Good To Go…
Tovább olvasom >Nagy István: Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc első számú fenntarthatósági problémája
Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc első számú fenntarthatósági problémája, nem pedig…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >