Az élelmiszer önellátás stratégiai kérdés

Szerző: STA Dátum: 2023. 07. 20. 11:00

A háború árnyékában az élelmiszer önellátás stratégiai kérdés – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, csütörtökön Tusnádfürdőn.

(Fotó: AM/Fekete István)

A tárcavezető arra emlékeztetett, komoly kihívásokkal kellett megküzdenie a magyar agráriumnak, a történelmi aszály után a háború negatív hatásai és az elhibázott brüsszeli szankciók is sújtották hazánkat. A negatív helyzeteket azonban esélyként kell kihasználni – tette hozzá. Hangsúlyozta, a magyar kormány szorosabbra fonta a kapcsolatát a magyar gazdatársadalommal, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar ugyanis stratégiai ágazat. A kormány ezért úgy döntött, az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési forrás mellé. Így háromszor több pénzt jut az agrárium fejlesztésére, mint a megelőző uniós finanszírozási időszakban – fejtette ki a miniszter.

Nagy István arról is beszélt, az ország gerincét a vidék adja, ezért mindent meg kell tenni annak megerősítése érdekében

A kormánynál középpontban van a vidéki életforma, a hagyományok megőrzése. Ezekért dolgozunk minden nap – fűzte hozzá a miniszter. A tárcavezető kitért arra is, hogy az intézkedések előterében a rövid ellátási lánc megerősítése és a helyi termékek támogatása, valamint az önellátás további megerősítése áll. Az agrárium versenyképességét és az agráriumból élők helyzetét tovább kell erősíteni – húzta alá az agrártárca vezetője.

AM

Kapcsolódó cikkeink