Az élelmiszer önellátás stratégiai kérdés
A háború árnyékában az élelmiszer önellátás stratégiai kérdés – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, csütörtökön Tusnádfürdőn.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/07/49f646663f5167845042177f1598045a300cf0cf_fhd_1920_w3h2-300x200.jpg)
(Fotó: AM/Fekete István)
A tárcavezető arra emlékeztetett, komoly kihívásokkal kellett megküzdenie a magyar agráriumnak, a történelmi aszály után a háború negatív hatásai és az elhibázott brüsszeli szankciók is sújtották hazánkat. A negatív helyzeteket azonban esélyként kell kihasználni – tette hozzá. Hangsúlyozta, a magyar kormány szorosabbra fonta a kapcsolatát a magyar gazdatársadalommal, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar ugyanis stratégiai ágazat. A kormány ezért úgy döntött, az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési forrás mellé. Így háromszor több pénzt jut az agrárium fejlesztésére, mint a megelőző uniós finanszírozási időszakban – fejtette ki a miniszter.
Nagy István arról is beszélt, az ország gerincét a vidék adja, ezért mindent meg kell tenni annak megerősítése érdekében
A kormánynál középpontban van a vidéki életforma, a hagyományok megőrzése. Ezekért dolgozunk minden nap – fűzte hozzá a miniszter. A tárcavezető kitért arra is, hogy az intézkedések előterében a rövid ellátási lánc megerősítése és a helyi termékek támogatása, valamint az önellátás további megerősítése áll. Az agrárium versenyképességét és az agráriumból élők helyzetét tovább kell erősíteni – húzta alá az agrártárca vezetője.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Főleg erjesztett és szálas tömegtakarmányokkal etették az állatokat 2023-ban
Magyarországon az állatok etetésére 2023-ban a szarvasmarhák esetében 7598 ezer…
Tovább olvasom >Az agrártanácsnak meg kell mutatnia a 2027 utáni agrárpolitika fő irányait
Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnökségének célja, hogy az…
Tovább olvasom >Sütve, főzve is ízletes a friss magyar csemegekukorica
A csemegekukorica a nyár egyik slágerzöldsége. Kevesen tudják azonban, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >