Az élelmiszer-embargónak köszönhetően minden hatodik élelmiszer továbbra is korlátozottan érhető el a világpiacon
Az élelmiszer-kereskedelem megfékezése hatalmas csapást mért a három héttel ezelőtti, a Kereskedelmi Világszervezet genfi csúcstalálkozóján született jelentős megállapodások után. A Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Intézet (IFPRI) azonban nyilvánosságra hozta, hogy a nemzetközi élelmiszerpiaci kereskedelem Kcal forgalmának 17,22%-a exporttilalmak, magasabb vámok vagy egyéb kereskedelmi akadályok hatálya alá került ebben az évben – ezek közül a korlátozások közül sok még mindig érvényben van.

Az exportvámok és az élelmiszerembargó jelentős féket jelent a világ élelmiszer-kereskedelme számára
Az IFRI szerint a szabadkereskedelmet leginkább károsító országok Oroszország (a világ Kcal forgalmának 10,8%-a kereskedelmi korlátozások alatt), ezt követi Törökország (9,5%) és Argentína (7,1%). A korlátozottan forgalmazott élelmiszerek mennyisége még mindig alacsonyabb, mint a 2008-as élelmiszerár-válság idején, amikor az élelmiszerpiac 18,69%-át korlátozták.
Az Indiai Külkereskedelmi Főigazgatóság az élelmiszer-kereskedelem erősebb kormányzati ellenőrzése érdekében úgy döntött, hogy a lisztexportot a hatóságoknak jóvá kell hagyniuk, mielőtt a szállítmányok elhagyják az országok kikötőit. Oroszország, Törökország és Argentína együttesen a korlátozott élelmiszertermékek globális piaci részesedésének közel 30%-át teszi ki.
India igyekszik termékeinek minden mozgását póráz alatt tartani, még a határain kívül is. Ez arra kényszeríti az országokat, mint az Egyesült Arab Emírségek, hogy moratóriumot vezessenek be az Indiából érkező búza és búzaliszt exportjára és reexportálására, ha búzakereskedelmet kívánnak folytatni az országgal.
Az IFPRI adatai azt részletezik, hogy a három hétig tartó indonéz pálmaolaj-kiviteli tilalom volt az ukrajnai háború legjelentősebb hatása a háború kezdete óta bevezetett élelmiszerexport-tilalomnak: 19,02 milliárd dollárnyi termék korlátozásával. A pálmaolaj globális kalóriatartalmának 54,7%-át érintve megrázta a növényi olajpiacot, ahol az árak néhány hónap alatt majdnem megduplázódtak.
Az ENSZ arra számít, hogy az alapvető termékek, például az étolajok árának emelkedése azt eredményezi, hogy például 20 egyiptomiból 19 nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást.
Eközben Malajzia kormánya adatvezérelt befektetési döntésekkel igyekszik javítani csirkepiacának versenyképességét. A malajziai baromfiipari vállalkozások csaknem fele veszteséget regisztrált 2021-ben és 2022-ben (178 a 402-ből). Az ország leállította csirkeexportját, hogy megőrizze belföldi ellátását és szabályozza az árakat, ami miatt a termelők kimaradtak a nyereséges piacokról.
A tilalom, amely globálisan csak a világ csirkehús forgalom kalóriaértékének 1,65%-át érintette, a legnagyobb hatással a szingapúri piacokra volt, amelyek egyetlen nap alatt elveszítették az élő csirkeimport teljes mennyiségét. Az ország Élelmiszerbiztonsági Ügynöksége a betiltás óta részt vesz a fagyasztott csirke alternatíváit népszerűsítő kampányban.
Kapcsolódó cikkeink
Megtartották a Magyarok Kenyere program idei Kárpát-medencei Búzaösszeöntő Ünnepségét
Megtartották a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei…
Tovább olvasom >Nagy István: Köszönettel tartozunk a gazdáknak az életet adó búzáért és a belőle készülő kenyérért
A gazdák szorgalmának, kitartásának és elhivatott munkájának köszönhetően kerülhet az…
Tovább olvasom >Globális élelmiszer-drágulást hozhat a pálmaolaj-krízis
A világ legnagyobb pálmaolaj-exportőrei, Indonézia és Malajzia a következő években…
Tovább olvasom >További cikkeink
Jason Momoával mutatkozott be Magyarországon a Meili Vodka
Az elmúlt két év egyik legtöbb díjat elnyerő vodkája (2…
Tovább olvasom >Szallas.hu: jelentősen nőtt az augusztus 20-ára és az ünnepet követő napokra szóló foglalások száma
Az augusztus 20-i érkezésre szóló szállásfoglalások száma 58 százalékkal nőtt…
Tovább olvasom >K&H: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok
Az időjárás ma már nem egy távoli, elméleti kockázat, hanem…
Tovább olvasom >