Az élelmiszer-embargónak köszönhetően minden hatodik élelmiszer továbbra is korlátozottan érhető el a világpiacon
Az élelmiszer-kereskedelem megfékezése hatalmas csapást mért a három héttel ezelőtti, a Kereskedelmi Világszervezet genfi csúcstalálkozóján született jelentős megállapodások után. A Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Intézet (IFPRI) azonban nyilvánosságra hozta, hogy a nemzetközi élelmiszerpiaci kereskedelem Kcal forgalmának 17,22%-a exporttilalmak, magasabb vámok vagy egyéb kereskedelmi akadályok hatálya alá került ebben az évben – ezek közül a korlátozások közül sok még mindig érvényben van.

Az exportvámok és az élelmiszerembargó jelentős féket jelent a világ élelmiszer-kereskedelme számára
Az IFRI szerint a szabadkereskedelmet leginkább károsító országok Oroszország (a világ Kcal forgalmának 10,8%-a kereskedelmi korlátozások alatt), ezt követi Törökország (9,5%) és Argentína (7,1%). A korlátozottan forgalmazott élelmiszerek mennyisége még mindig alacsonyabb, mint a 2008-as élelmiszerár-válság idején, amikor az élelmiszerpiac 18,69%-át korlátozták.
Az Indiai Külkereskedelmi Főigazgatóság az élelmiszer-kereskedelem erősebb kormányzati ellenőrzése érdekében úgy döntött, hogy a lisztexportot a hatóságoknak jóvá kell hagyniuk, mielőtt a szállítmányok elhagyják az országok kikötőit. Oroszország, Törökország és Argentína együttesen a korlátozott élelmiszertermékek globális piaci részesedésének közel 30%-át teszi ki.
India igyekszik termékeinek minden mozgását póráz alatt tartani, még a határain kívül is. Ez arra kényszeríti az országokat, mint az Egyesült Arab Emírségek, hogy moratóriumot vezessenek be az Indiából érkező búza és búzaliszt exportjára és reexportálására, ha búzakereskedelmet kívánnak folytatni az országgal.
Az IFPRI adatai azt részletezik, hogy a három hétig tartó indonéz pálmaolaj-kiviteli tilalom volt az ukrajnai háború legjelentősebb hatása a háború kezdete óta bevezetett élelmiszerexport-tilalomnak: 19,02 milliárd dollárnyi termék korlátozásával. A pálmaolaj globális kalóriatartalmának 54,7%-át érintve megrázta a növényi olajpiacot, ahol az árak néhány hónap alatt majdnem megduplázódtak.
Az ENSZ arra számít, hogy az alapvető termékek, például az étolajok árának emelkedése azt eredményezi, hogy például 20 egyiptomiból 19 nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást.
Eközben Malajzia kormánya adatvezérelt befektetési döntésekkel igyekszik javítani csirkepiacának versenyképességét. A malajziai baromfiipari vállalkozások csaknem fele veszteséget regisztrált 2021-ben és 2022-ben (178 a 402-ből). Az ország leállította csirkeexportját, hogy megőrizze belföldi ellátását és szabályozza az árakat, ami miatt a termelők kimaradtak a nyereséges piacokról.
A tilalom, amely globálisan csak a világ csirkehús forgalom kalóriaértékének 1,65%-át érintette, a legnagyobb hatással a szingapúri piacokra volt, amelyek egyetlen nap alatt elveszítették az élő csirkeimport teljes mennyiségét. Az ország Élelmiszerbiztonsági Ügynöksége a betiltás óta részt vesz a fagyasztott csirke alternatíváit népszerűsítő kampányban.
Kapcsolódó cikkeink
A tésztafélék evolúciója: hagyomány és innováció
A tésztaételek világszerte népszerűek, elsősorban egyszerű elkészíthetőségük és változatosságuk miatt.…
Tovább olvasom >A csontos csirkemell és a csirkemellfilé ára is számottevően csökkent
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 2,4 százalékkal 142 ezer…
Tovább olvasom >A pálmaolaj elvesztette pozícióját, mint a világ legolcsóbb étolaja
A pálmaolaj elvesztette pozícióját, mint a világ legolcsóbb étolaja, mivel…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >