Az élelmiszer előállítása is lehet hungarikum

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 19. 00:04

Több élelmiszeripari terméket és az előállításához használt eljárást is hungarikumnak kellene minősíteni – mondta Kovács Mátyás, a “Hungarikum” Élelmiszer és Italgyártó Klaszter (Hungarikum ELIT Klaszter) vezetője az MTI-nek.

A klaszter 2008. júliusban alakult 21 taggal a Körös-Völgye Alapítvány gondozásában, a dél-alföldi cégeket tömörítő szerveződésnek jelenleg 29 tagja van, és további cégek jelezték csatlakozási szándékukat.
Kovács Mátyás kifejtette: azért is indokolt az élelmiszeripari eljárást is rögzíteni a hungarikumok esetében, mert egy-egy terméknél fontos az előállítás módja, a felhasznált alapanyag, ez teszi, teheti egyedivé. Példaként említette erre a pálinkát, amely már hungarikum, és tovább kellene bővíteni a hagyományos minőségi magyar termékek körét márkanévvel nem rendelkező termékekkel is, mint például a már levédett kenyérlángos.
A Hungarikum ELIT Klaszter a Dél-alföldi Operatív Programban 2008-ban elnyert 36 millió forint támogatással létrehozta a klaszter menedzsmentet. Tervezik, hogy megszerzik az "Akkreditált Innovációs Klaszter" címet a Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatásában, hogy jogosultak legyenek a klasztertagok önállóan is pályázni fejlesztési forrásokért, döntően termékfejlesztésre és annak bevezetésére.
Kovács Mátyás elmondta, hogy tervezik a közös, minőségbiztosítási, nyomonkövetési és termék-kiválogatási rendszer létrehozását, amelyhez európai uniós fejlesztési forrásokat is igénybe vennének.

Kapcsolódó cikkeink