Az élelmezésbiztonság stratégiai kérdéssé vált Európában
Az elmúlt két évben a mezőgazdaság több súlyos kihívással is szembesült. Európa szerte rendkívüli körülmények között kellett, hogy helytálljon a mezőgazdaság, ami felértékelte az élelmiszerellátás szerepét – hangsúlyozta Juhász Anikó az V. Lengyel-Magyar Nyári Egyetem keretében megrendezett, „Élelmezés és élelmiszerpolitika Közép-Európában” című kerekasztal beszélgetésen.
Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Lengyelországban tartott eseményen kiemelte, hogy a koronavírus, a magas takarmány-, műtrágya-, növényvédőszer- és energiaárak, valamint az állatbetegségek által okozott nehézségeket az orosz-ukrán háború és az idei aszály is súlyosbította. Mindez kiemelte az élelmezésbiztonság stratégiai szerepét és egyúttal felértékelte a gazdálkodók és élelmiszeripari vállalkozások munkáját. Ebben a helyzetben az agrárpolitika felelőssége nagyobb, mint bármikor.
Hazai élelmiszereket vásárolhatnak a magyarok
Juhász Anikó megnyugtatónak nevezte, hogy Magyarország az alapvető élelmiszerek többségéből önellátó, tehát a lakosság élelmezése biztosított. Ugyanakkor az élelmezésbiztonság növelése és az ágazat válságállóságának növelése érdekében fontos célja a magyar agrárpolitikának, hogy minden alapvető élelmiszerből haladja meg a termelés a hazai fogyasztást. Ehhez nélkülözhetetlen a társadalmi szemléletváltás, fontos, hogy tanuljuk meg értékelni és megbecsülni az élelmiszert, és csökkenjen az élelmiszerpazarlás.
Kétféle finanszírozás támogatja a szektort
A helyettes államtitkár a kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek kifejtette: a történelmi léptékű kihívásokhoz történelmi léptékű agrárpolitikai eszközöket rendelt a magyar kormány, hiszen a gazdaságok fejlesztésére a 2021 és 2027 közötti időszakban soha nem látott mértékű forrás áll rendelkezésre. Az uniós jog adta maximális mértékben biztosít az uniós fejlesztési forrás mellé a kormány nemzeti kiegészítő finanszírozást. Ez a történelmi léptékű forrás szükségessé tette egy jól átgondolt stratégia megalkotását, amely lehetővé teszi a források hatékony, jól strukturált és kiegyensúlyozott felhasználását. Ezért dolgoztuk ki és indítottuk el 2021-ben a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programot, amely a KAP Stratégiai Terv alapját is jelenti. Juhász Anikó fontosnak tartotta kiemelni: hogy az ökológiai gazdálkodás szerepe kiemelkedő az egészséges élelmiszertermelésben és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásban. Az uniós szakpolitikai célokkal összhangban a magyar kormány agrárpolitikájának is fontos eleme az ökológiai gazdálkodás fejlesztése. Az Agrárminisztérium célja, hogy az ökológiai gazdálkodás mezőgazdasági területhez viszonyított közel 6 százalékos arányát 10 százalékra növelje 2030-ig.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika…
Tovább olvasom >Minden tekintetben sikeres volt a SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás
Hatalmas sikerrel zárt az idei SIRHA Budapest. Kelet-Közép-Európa legjelentősebb nemzetközi…
Tovább olvasom >Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az euróövezeti infláció 2,4 százalék volt március után áprilisban is
Az elemzői várakozásokkal összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon
Egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon, mostantól csak a növekedés…
Tovább olvasom >K&H: jól látszik az inflációs anomália, mást érzékelnek a vásárlók
Hiába fékezett nagyot az infláció, a K&H biztos jövő felmérésének…
Tovább olvasom >