Az élelmezésbiztonság stratégiai kérdéssé vált Európában
Az elmúlt két évben a mezőgazdaság több súlyos kihívással is szembesült. Európa szerte rendkívüli körülmények között kellett, hogy helytálljon a mezőgazdaság, ami felértékelte az élelmiszerellátás szerepét – hangsúlyozta Juhász Anikó az V. Lengyel-Magyar Nyári Egyetem keretében megrendezett, „Élelmezés és élelmiszerpolitika Közép-Európában” című kerekasztal beszélgetésen.
Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Lengyelországban tartott eseményen kiemelte, hogy a koronavírus, a magas takarmány-, műtrágya-, növényvédőszer- és energiaárak, valamint az állatbetegségek által okozott nehézségeket az orosz-ukrán háború és az idei aszály is súlyosbította. Mindez kiemelte az élelmezésbiztonság stratégiai szerepét és egyúttal felértékelte a gazdálkodók és élelmiszeripari vállalkozások munkáját. Ebben a helyzetben az agrárpolitika felelőssége nagyobb, mint bármikor.
Hazai élelmiszereket vásárolhatnak a magyarok
Juhász Anikó megnyugtatónak nevezte, hogy Magyarország az alapvető élelmiszerek többségéből önellátó, tehát a lakosság élelmezése biztosított. Ugyanakkor az élelmezésbiztonság növelése és az ágazat válságállóságának növelése érdekében fontos célja a magyar agrárpolitikának, hogy minden alapvető élelmiszerből haladja meg a termelés a hazai fogyasztást. Ehhez nélkülözhetetlen a társadalmi szemléletváltás, fontos, hogy tanuljuk meg értékelni és megbecsülni az élelmiszert, és csökkenjen az élelmiszerpazarlás.
Kétféle finanszírozás támogatja a szektort
A helyettes államtitkár a kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek kifejtette: a történelmi léptékű kihívásokhoz történelmi léptékű agrárpolitikai eszközöket rendelt a magyar kormány, hiszen a gazdaságok fejlesztésére a 2021 és 2027 közötti időszakban soha nem látott mértékű forrás áll rendelkezésre. Az uniós jog adta maximális mértékben biztosít az uniós fejlesztési forrás mellé a kormány nemzeti kiegészítő finanszírozást. Ez a történelmi léptékű forrás szükségessé tette egy jól átgondolt stratégia megalkotását, amely lehetővé teszi a források hatékony, jól strukturált és kiegyensúlyozott felhasználását. Ezért dolgoztuk ki és indítottuk el 2021-ben a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programot, amely a KAP Stratégiai Terv alapját is jelenti. Juhász Anikó fontosnak tartotta kiemelni: hogy az ökológiai gazdálkodás szerepe kiemelkedő az egészséges élelmiszertermelésben és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásban. Az uniós szakpolitikai célokkal összhangban a magyar kormány agrárpolitikájának is fontos eleme az ökológiai gazdálkodás fejlesztése. Az Agrárminisztérium célja, hogy az ökológiai gazdálkodás mezőgazdasági területhez viszonyított közel 6 százalékos arányát 10 százalékra növelje 2030-ig.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Soil-X-Change találkozó a talajmegújító innovációs partnerségekért
November 13-án az Agrárközgazdasági Intézet Nkft. (AKI) és a közös…
Tovább olvasom >Kulcsfontosságú a digitalizációban rejlő lehetőségek kiaknázása
Fontos, hogy az agráriumban minél többen kihasználják a digitális technológia…
Tovább olvasom >Az Élelmiszermentő Központ adventi jótékonysági akciója
Az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) az Agrárminisztérium támogatásával az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >