Az Egyesült Államokban legnagyobbak a vagyoni különbségek

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 16. 11:10

Az OECD tagországok között az Egyesült Államokban a legegyenlőtlenebb a vagyonmegoszlás a lakosság körében – állapítja meg az OECD kedden kiadott tanulmánya.

dollar

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) tanulmánya szerint az Egyesült Államokban a háztartások leggazdagabb 10 százaléka a vagyon több, mint 75 százalékát birtokolja, a leggazdagabb 5 százalék pedig 63 százalékát. A leggazdagabb egy százalék birtokában a vagyon 35 százaléka van, míg a lakosság legszegényebb három ötöde (az első három kvintilis) mindössze alig két százalékát birtokolja a lakossági vagyonnak.

A legegyenlőbb vagyonmegoszlást Szlovákiában mutatta ki az OECD, ahol a háztartások leggazdagabb 10 százaléka is és a legszegényebb három ötöde is egyaránt több, mint 30 százalékát birtokolja a lakossági vagyonnak. A leggazdagabb öt százalék Szlovákiában a vagyonnak mintegy 25 százalékát, a leggazdagabb egy százalék pedig valamivel kevesebb, mint tíz százalékát birtokolja.

Az OECD tagországok átlagában a leggazdagabb háztartások 10, 5 és egy százaléka sorrendben a lakossági vagyon 50, 37 és 10 százalékát birtokolja, a legszegényebb három ötöde pedig 13 százalékát.
A háztartások átlagos vagyona és a birtokolt vagyon mediánja (a sorba rendezett adatok között a középső érték) között az Egyesült Államokban a legnagyobb az eltérés, a háztartások átlagos vagyona több, majdnem nyolcszorosa a mediánnak: az átlagos vagyon mintegy 400 ezer dollár (2005-ös vásárlóerő paritáson), a medián pedig valamivel több, mint 50 ezer dollár.

A leggazdagabbak a luxembourgi háztartások átlagosan közel 650 ezer dollár vagyonnal és a vagyonmegoszlás is a legegyenlőbbek közé tartozik az OECD tagok körében, hiszen a medián is több, mint 350 ezer dollár, azaz az átlagnak több, mint a fele.

Az OECD-átlag valamivel több, mint 200 ezer dollár nettó vagyon háztartásonként, mintegy két és félszerese a mediánnak. Egyenlőtlen vagyonmegoszlásra utal, hogy Hollandiában az átlagos vagyon ötszöröse, Németországban és Ausztriában pedig négyszerese a mediánnak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink