Az Egyesült Államok 53 év után felülvizsgálja élelmezési politikáját
Az Egyesült Államok éhezéssel, táplálkozással és egészséggel foglalkozó munkacsoportja konszenzusos jelentést nyújtott be a Fehér Háznak, amely ajánlásokat tartalmaz a táplálkozás javítására, az élelmiszer-ellátás bizonytalanságának megszüntetésére és az étrenddel összefüggő betegségek csökkentésére országszerte. A szakpolitikai javaslatok között szerepel az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) forrásainak növelése, az ipar adókedvezményei és a táplálkozásra vonatkozó oktatás fejlesztése.
A jelentés célja az Egyesült Államok élelmezési és táplálkozási politikájának újjáépítése a Fehér Ház eredeti, 1969-es jelentése óta. A jelentést szakértőkből álló csapat állította össze a Fehér Ház Éhségről, Táplálkozásról és Egészségügyi Konferenciája előtt.
A szakpolitikai ajánlások négy pillér köré összpontosulnak: az élelmiszerekhez való hozzáférés és megfizethetőség javítása, a táplálkozás és az egészség integrálása, a fogyasztók feljogosítása az egészséges döntések meghozatalára és azokhoz való hozzáféréshez, a táplálkozással és az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kutatások javítása.
A legfontosabb szakpolitikai ajánlások közé tartoznak a szövetségi táplálkozási programok, amelyek célja a jogosultság bővítése, a beiratkozás egyszerűsítése és a résztvevők kényelmének javítása. A jelentés felvázolja továbbá a táplálkozásbiztonság növelésének fontosságát a legújabb táplálkozási irányelvekkel összhangban lévő táplálkozási minták népszerűsítésével.
A kutatók azonban a közelmúltban rácáfoltak az irányelvekre, mivel hemzsegnek az összeférhetetlenségtől és a faji különbségektől.
„Körülbelül minden tizedik amerikai háztartás élelmezéshiányos volt legalább valamikor 2020-ban, és a szuboptimális étrend és az étrenddel összefüggő betegségek, mint például az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség elterjedése hozzájárult ahhoz a helyzethez, amelyben csak minden 15 amerikai felnőtt optimális kardiometabolikus egészség” – lobogtatják a szakértők. „A fiatalok is érintettek – minden negyedik prediabéteszben szenved, minden negyedik túlsúlyos vagy elhízott, és minden nyolcadik étrenddel összefüggő zsírmájbetegségben szenved.”
A jelentés elkészítésében részt vettek a Chicago Globális Ügyek Tanácsa, a Jövő Élelmiszerrendszerei, a Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi és Politikai Iskolája és a World Central Kitchen szakértői. Azt javasolták, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) dolgozzon ki egy hatékony, a csomagolás előtti (FOP) címkézési rendszert, amely átlátható, egységes és tudományosan megalapozott tápanyagprofil-rendszert használ.
„Ebbe beletartozhatnak az olyan kulcsfontosságú étrendi összetevők, mint a közegészségügyi szempontból fontos tápanyagok, az élelmiszer-alapú összetevők és más, az étrendi irányelvekben prioritást élvező tényezők.”
Az EU-ban az országok arra törekednek, hogy szabványosított tápértékjelölést alkalmazzanak a termékeken. Szingapúr nemrég bejelentette, hogy 2023-ig bevezeti a Nutri-Grade címkézést.
A szakértők azt javasolják, hogy az FDA ösztönözze az online kiskereskedőket, hogy tegyenek erőfeszítéseket egy világos, olvasható táplálkozási tények címke és összetevőlista közzétételére. Eközben az online kiskereskedőknek gondoskodniuk kell arról, hogy a termék címkéje megegyezzen az online közzététellel. A közelmúltban egy vizsgálat feltárta, hogy az Amazonon hirdetett immunitás-kiegészítők többsége tévesen címkézett és félrevezető.
A jelentés szerint a közegészségügyi infrastruktúrába való befektetést meg kell erősíteni, és össze kell hangolni az éhezés, a táplálkozás és az egészségügy kezelése érdekében. A politika felvázolja, hogy a Kongresszusnak új élelmiszerügyi biztos-helyettest kell létrehoznia az FDA-nál, aki közvetlenül az Élelmiszerbiztonsági és Alkalmazott Táplálkozási Központ felett áll.
A szakértők több FDA-finanszírozást javasolnak, az ügynökség és az ipar között régóta tartó vita folyik, miközben a vádak közepette az FDA nem tudja ellátni a munkáját és a megfelelő ellenőrzéseket. A szakértők hozzáteszik, hogy a Kongresszusnak adókedvezményeket kell nyújtania a magánszektornak az amerikai lakosság által alulfogyasztott tápláló élelmiszerek forgalmazásához.
Ezenkívül azt javasolják, hogy a Kongresszus kötelezze a munkaadókat, hogy biztosítsanak fizetett szabadságot a szoptató anyáknak a szoptatáshoz vagy az anyatej lefejtéséhez a munkanap során.
Andria Kades / Nutrition Insight
Kapcsolódó cikkeink
150 millió dollárból bővíti a Nestlé USA dél-karolinai üzemét
A projekt keretében a vállalat egy újabb gyártósort telepít az…
Tovább olvasom >Új világkonyhamárkákat vezetett be a Nestlé
Új, nemzetközi gasztronómiai márkákat vezetett be a Nestlé az USA-ban…
Tovább olvasom >Megveszi a Wonder a Grubhubot
650 millió dollárért vásárolja meg a Wonder a Grubhubot a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >