Az éghajlatváltozás aggasztja ugyan a hús- és tejtermékek előállítóit, de nem eléggé
Bár az éghajlatváltozás egyre inkább aggasztja a hús- és tejipari szektort, úgy tűnik, az aggodalom mértéke nem érinti a pénzügyi döntéseket – derül ki a Changing Markets Foundation Stranded in a vicious cycle? című tanulmányából.

A klímaszorongás még nem befolyásolja a költségvetéseket a tej- és húsiparban
A hús- és tejtermékek előállítása a szén- és metánkibocsátás jelentős forrása, ugyanakkor egyedülállóan a stabil éghajlati viszonyoktól is függ.
Az ipar becslései szerint 2050-re a vörös hús és tejtermékek termelése több mint 50%-kal fog növekedni. Ez azonban ellentmond a klímatudománynak, amely jelentős fennakadásokat jósol az ágazatban, és 7-10%-os visszaesést jelez már 2 fokos hőmérséklet-emelkedés mellett.
Az éghajlatváltozás riasztó hatásait, amelyeket a zavarok okoztak, a gazdálkodók már világszerte megérzik. Mivel a világ jelenleg a 3 fokos felmelegedés pályáján halad, a helyzet sokkal rosszabb is lesz.
A befektetői közösségből származó több mint 200 válaszadó megkérdezésével készült felmérés kimutatta, hogy a válaszadók több mint 80%-a aggódik amiatt, hogy az éghajlatváltozás jelentős kockázatot jelent a hús- és tejiparral kapcsolatos beruházások számára, és több mint 80%-uk szerint az éghajlatváltozás további fokozódása az ágazat megszorulásához vezethet. Ugyanakkor a válaszadók több mint fele (55%) gondolja úgy, hogy a befektetők nem kezelik kellőképpen ezeket a kockázatokat.
A felmérésből az is kiderül, hogy a befektetők szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni a metánkibocsátás mérséklésére: 94%-uk szerint fontos a metánkibocsátás csökkentése a szén-dioxid-kibocsátás mellett. A válaszadók 83%-a szerint a befektetőknek ösztönözniük kell a vállalatokat metánkibocsátásuk csökkentésére. A jelentés a befektetőknek szóló, arra vonatkozó ajánlásokkal zárul, hogyan vegyenek részt a hús- és tejiparban, a szén- és metánkibocsátás radikális csökkentése érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Emelkedett a szarvasmarhavágások száma az év elején
A magyarországi vágóhidakon 23,3 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2025…
Tovább olvasom >Összefogásra van szükség a sikeres vízgazdálkodáshoz
A vízgazdálkodás területén csak összefogással és szemléletváltással érhetünk el eredményeket:…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az euróövezetben és az Európai Unióban havi összevetésben csökkentek, éves szinten nőttek a termelői árak áprilisban
Az euróövezetben és az Európai Unióban (EU) havi összevetésben csökkentek,…
Tovább olvasom >Megjelent az FMCG-piac 2024. évi kereskedelmi toplistája
Maradt minden a régiben: Lidl, SPAR, Tesco a dobogósok sorrendje!…
Tovább olvasom >Beperelte a Sheint a Tudatos Vásárlók Egyesülete: sötét trükkökkel manipulálják a vásárlókat
A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) több európai fogyasztóvédelmi szervezettel közösen…
Tovább olvasom >