Az éghajlatváltozás aggasztja ugyan a hús- és tejtermékek előállítóit, de nem eléggé
Bár az éghajlatváltozás egyre inkább aggasztja a hús- és tejipari szektort, úgy tűnik, az aggodalom mértéke nem érinti a pénzügyi döntéseket – derül ki a Changing Markets Foundation Stranded in a vicious cycle? című tanulmányából.

A klímaszorongás még nem befolyásolja a költségvetéseket a tej- és húsiparban
A hús- és tejtermékek előállítása a szén- és metánkibocsátás jelentős forrása, ugyanakkor egyedülállóan a stabil éghajlati viszonyoktól is függ.
Az ipar becslései szerint 2050-re a vörös hús és tejtermékek termelése több mint 50%-kal fog növekedni. Ez azonban ellentmond a klímatudománynak, amely jelentős fennakadásokat jósol az ágazatban, és 7-10%-os visszaesést jelez már 2 fokos hőmérséklet-emelkedés mellett.
Az éghajlatváltozás riasztó hatásait, amelyeket a zavarok okoztak, a gazdálkodók már világszerte megérzik. Mivel a világ jelenleg a 3 fokos felmelegedés pályáján halad, a helyzet sokkal rosszabb is lesz.
A befektetői közösségből származó több mint 200 válaszadó megkérdezésével készült felmérés kimutatta, hogy a válaszadók több mint 80%-a aggódik amiatt, hogy az éghajlatváltozás jelentős kockázatot jelent a hús- és tejiparral kapcsolatos beruházások számára, és több mint 80%-uk szerint az éghajlatváltozás további fokozódása az ágazat megszorulásához vezethet. Ugyanakkor a válaszadók több mint fele (55%) gondolja úgy, hogy a befektetők nem kezelik kellőképpen ezeket a kockázatokat.
A felmérésből az is kiderül, hogy a befektetők szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni a metánkibocsátás mérséklésére: 94%-uk szerint fontos a metánkibocsátás csökkentése a szén-dioxid-kibocsátás mellett. A válaszadók 83%-a szerint a befektetőknek ösztönözniük kell a vállalatokat metánkibocsátásuk csökkentésére. A jelentés a befektetőknek szóló, arra vonatkozó ajánlásokkal zárul, hogyan vegyenek részt a hús- és tejiparban, a szén- és metánkibocsátás radikális csökkentése érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
A brit vásárlók szerint nagyobb figyelmet érdemelne az élelmiszerpazarlás témája
A vásárlók 70%-a úgy véli, hogy a kiskereskedőknek fenntarthatósági (ESG)…
Tovább olvasom >Európa legnagyobb tejipari szövetkezete jöhet létre az Arla és a DMK egyesülésével
Egyesülésre készül az Arla Foods nemzetközi tejipari óriás és a…
Tovább olvasom >Új agrárstratégia körvonalazódik – fenntarthatóság, versenyképesség, méltányosság
A mezőgazdaság fordulóponthoz érkezett. A klímaváltozás, vízhiány, globális kereskedelmi nyomás,…
Tovább olvasom >További cikkeink
BCSDH: fokozni kell az erőfeszítéseket a klímavédelem terén
A BCSDH és a Deloitte legfrissebb klímavédelmi felmérése szerint a…
Tovább olvasom >Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >