Az egészségtudatos táplálkozást előmozdító megállapodásokat kötött a NAK

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 18. 11:20

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari tagjainak támogatása érdekében együttműködési megállapodást kötött az egészségtudatos táplálkozást segítő élelmiszerek fejlesztése, és a lakosság egészségi állapotának javítása terén naprakész és hiteles információkkal rendelkező Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével (MDOSZ), valamint a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás (TÉT) Platform Egyesülettel. A közepes méretű élelmiszeripari vállalatokat a várhatóan rövidesen megnyíló 100 milliárd forintos keretösszegű pályázat is segíti. A pályázat kidolgozásában a NAK tevékenyen részt vett, és tagjai érdekeit figyelembe véve több kedvezményt is sikerült elérnie.

NAK-MDOSZ-TÉT

fotó: Gyulai Tóth Zoltán

Még az idei évben kiírhatják a közepes méretű élelmiszeripari vállalkozások számára a pályázatot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) – jelentette be Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke mai, budapesti sajtótájékoztatóján. A pályázati feltételek kidolgozásban a NAK tevékenyen részt vett és képviselte élelmiszeripari tagjai érdekeit. A Kamara közbenjárásának köszönhetően például – a többi GINOP pályázati intézkedéssel ellentétben – nem került a támogatás feltételei közé a kötelező árbevétel-növekedés és a létszámbővítés, ez ugyanis az élelmiszeripar esetében ellentétes a hatékonyság növelésével. Szintén szerepe volt a Kamarának abban, hogy a kombinált támogatási termék kamata a tervezett két százalék helyett egy százalék legyen – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

A Földművelésügyi Minisztérium által megalkotott hosszú távú nemzeti élelmiszergazdasági program (Magyarország Élelmiszergazdasági Stratégiai Programja 2016-2050) kapcsán a NAK elnöke elmondta: a stratégia kiváló iránymutatást ad a hazai élelmiszergazdaság hosszú távú fejlesztéséhez. A Kamara a programot tagjai körében véleményezteti, ezért a szervezet minden szakmai osztálya lehetőséget kapott álláspontjának megfogalmazására. Ezeket összegezve a Kamara elkészíti javaslatait, amelyekkel hozzá kíván járulni a stratégia véglegesítéséhez és ezáltal az élelmiszergazdaság sikeres jövőjéhez.

„A Kamara kiemelt célja, hogy segítse a fogyasztókat a tudatos élelmiszerválasztásban, és ezáltal hozzájáruljon a lakosság egészségi állapotának javításához, ehhez pedig támogatni kell az egészségtudatos táplálkozást segítő élelmiszerek fejlesztését” – mondta Győrffy Balázs. A kitűzött célok elérése érdekében a NAK együttműködési megállapodást kötött a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével (MDOSZ), valamint a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás (TÉT) Platform Egyesülettel. Győrffy Balázs a két szervezettel elkezdett közös munka várható eredményei között megemlítette a hazai és a nemzetközi elvárásokhoz, valamint az egészséges táplálkozás kihívásaihoz alkalmazkodó élelmiszerek megjelenését a hazai üzletek polcain, amelyek hozzájárulhatnak a magyar fogyasztók egészséges és kiegyensúlyozott élelmiszer-fogyasztásához. Az együttműködő partnerektől a Kamara élelmiszeripari tagjai olyan ismeretekhez juthatnak, amelyek alapján érdemi termékfejlesztést tudnak végezni, hazai és nemzetközi viszonylatban is versenyképes termékeket tudnak majd előállítani – tette hozzá a NAK elnöke.

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta: a mintegy 1.300 dietetikust és táplálkozástudományi szakembert tömörítő, 25 éves múltra visszatekintő szervezet elsődleges célja a lakosság egészségi állapotának javítása, illetve tagjainak naprakész információkkal történő ellátása. A szövetség dolgozta ki az új, magyar, felnőttek részére szóló táplálkozási ajánlást, az Okostányért, és a gyermekek részére is folyamatban van a táplálkozási ajánlás elkészítése.

A TÉT Platform Egyesület 10 éve alakult, fő feladata az elhízás és a túlsúly elleni küzdelem, valamint a testmozgás népszerűsítése – mondta Pilling Róbert, a szervezet kommunikációs és operatív vezetője. Hozzátette: fontos szerepük volt az irányadó napi beviteli értékjelölés (INBÉ) kidolgozásában. A TÉT Platform Egyesület emellett nemrégiben átfogó, reprezentatív felmérést készített a hazai fogyasztók táplálkozással és élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteiről, amely komoly segítségül szolgál a tudatformáláshoz.

Kapcsolódó cikkeink