Az egészségtudatos életmód terjedése miatt fontos a kötelező tápértékjelölés

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 17. 11:20

Az egészségtudatos táplálkozás egyre jobban terjed a világon és Magyarországon is, egyre többen számolják az élelmiszerek energiatartalmát, ezért fontos a kötelező tápértékjelölés december közepi bevezetése – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója az M1 aktuális csatornán szerdán.

polc2

Pleva Görgy hozzátette: a diabetikus jelölés július közepi kivezetése miatt a szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők a tápértékjelöléssel tudják követni a szükségleteiket. Az ötéves felkészülési időszak alatt a gyártóknak volt idejük az uniós szabályhoz alkalmazkodni, ami Magyarországon már a 2004-es uniós csatlakozás előtt kötelező volt. A Nébih ennek elmaradását jelölési hibaként fogja értékelni az ellenőrzéseken – mondta.

Közlése szerint a kötelező jelölés bevezetése az előrecsomagolt termékekre vonatkozik, így a feldolgozatlan élelmiszereken, közöttük a nyers húsokon, mézen nem kell feltüntetni jelölést. Mentesülnek az előírás alól azok a kávé- vagy teaféleségek is, amelyek aromán kívül más összetevőt nem tartalmaznak, vagy a palackozott vizeknél sem kell tápértéket feltüntetni.
Kitért arra is, hogy az augusztus 31-én záruló nyári szezonális ellenőrzések eddigi tapasztalatai szerint kirívó esettel nem találkoztak idén nyáron, a kifogásolási arány a tavalyi évhez hasonlóan alakul. Várhatóan idén nyáron is a lejárt szavatosságú termékek értékesítésével lesz a legtöbb probléma. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink