Az egészségtudatos életmód terjedése miatt fontos a kötelező tápértékjelölés
Az egészségtudatos táplálkozás egyre jobban terjed a világon és Magyarországon is, egyre többen számolják az élelmiszerek energiatartalmát, ezért fontos a kötelező tápértékjelölés december közepi bevezetése – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója az M1 aktuális csatornán szerdán.
Pleva Görgy hozzátette: a diabetikus jelölés július közepi kivezetése miatt a szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők a tápértékjelöléssel tudják követni a szükségleteiket. Az ötéves felkészülési időszak alatt a gyártóknak volt idejük az uniós szabályhoz alkalmazkodni, ami Magyarországon már a 2004-es uniós csatlakozás előtt kötelező volt. A Nébih ennek elmaradását jelölési hibaként fogja értékelni az ellenőrzéseken – mondta.
Közlése szerint a kötelező jelölés bevezetése az előrecsomagolt termékekre vonatkozik, így a feldolgozatlan élelmiszereken, közöttük a nyers húsokon, mézen nem kell feltüntetni jelölést. Mentesülnek az előírás alól azok a kávé- vagy teaféleségek is, amelyek aromán kívül más összetevőt nem tartalmaznak, vagy a palackozott vizeknél sem kell tápértéket feltüntetni.
Kitért arra is, hogy az augusztus 31-én záruló nyári szezonális ellenőrzések eddigi tapasztalatai szerint kirívó esettel nem találkoztak idén nyáron, a kifogásolási arány a tavalyi évhez hasonlóan alakul. Várhatóan idén nyáron is a lejárt szavatosságú termékek értékesítésével lesz a legtöbb probléma. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Eredményes a védekezés a ragadós száj- és körömfájás betegség ellen
Magyarországon négy szarvasmarha telepen azonosított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)…
Tovább olvasom >Több, mint szórakozás
A fesztiválok régóta messzebb mutatnak egyszerű szórakozási lehetőségnél: közösségi élményt,…
Tovább olvasom >Megszűntek a kiskérődzők pestise miatt felállított körzetek
Január 31. óta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nem állapított…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >A minőség és az ár alapján választanak a húsvéti édességek közül a vásárlók
A tudatosság jegyében telik az idei húsvéti szezon a hazai…
Tovább olvasom >Magyarország gazdasági sérülékenysége: okok, következmények és lehetséges kiutak
Az elmúlt évek gazdasági folyamatai ismét ráirányították a figyelmet a…
Tovább olvasom >