Az aszály sújtotta évjárat: kisebb mennyiség, de kiemelkedő minőség a borászatban
A 2023-as borászszezon rendkívül különleges volt Magyarországon, amelyet az aszály és a forró, napos nyári hónapok határoztak meg. Borászok szerint az idei évjárat ugyan mennyiségben kisebb termést hozott, de a minőség szempontjából kiemelkedő lehet, ha a megfelelő szakértelemmel kezelik a szőlőt – írja az Agrárszektor.
A csapadékhiány miatt az idei szőlőtermés bogyói kisebbre nőttek, ám ez a kisebb méret élénkebb színeket és magasabb cukortartalmat eredményezett. Ezek az adottságok több szőlőfajta esetében is szép illatokat és potenciálisan kiváló minőséget ígérnek. A forró nyári időjárás hozzájárult a bogyók koncentráltabb ízvilágához, ami különösen a fehérboroknál hozhat jól strukturált, gyümölcsös tételeket.
A vörösborok esetében azonban a túlzott hőség és a csapadékhiány kihívásokat is jelent. Takler András, a szekszárdi borvidék neves borásza elmondta, hogy a bogyók töppedése és kisebb mérete akár 14-15%-os alkoholfokú borokat is eredményezhet. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a tanninok túlzott koncentrációja miatt a borok durvább, karcosabb karaktert vehetnek fel, ami a fogyaszthatóság rovására mehet. Takler szerint azonban, ha a borászok óvatosan és körültekintően dolgoznak, az idei évjáratból akár kiváló minőségű vörösborok is születhetnek.
A magyar borvidékeket országszerte érintette a szárazság, ám a hatás mértéke nem volt egyenletes. A déli régiók, mint a Szekszárdi borvidék, különösen megsínylették a csapadékhiányt: gyakorlatilag a nyár eleje óta nem esett jelentős eső, ami nagyban befolyásolta a termést. Az eredmény 10-20%-os terméskiesés lehet, de Takler András optimista, hiszen szerinte „benne van a pakliban, hogy szép évjárat lesz az idei.”
A 2023-as évjárat sikerét végső soron a borászok szakértelme és hozzáállása határozza meg. A megfelelő szőlőkezelés és borkészítési technikák alkalmazása kulcsfontosságú lesz abban, hogy az aszályos év ne csak kihívásokat, hanem kiváló minőséget is eredményezzen. A borászok szerint, ha kíméletesen dolgoznak, 2024 csillagos évjárata lehet, amely kiemelkedő minőségű borokat hoz a borfogyasztók asztalára.
Az idei év tehát, bár nem mondható tipikusnak, kivételes lehetőségeket rejt magában. Az aszály és a forró nyár különleges kihívásokat hozott a magyar borászok számára, de az előrejelzések szerint a minőség tekintetében sok borászat számára ígéretes lesz a 2023-as termés.
Kapcsolódó cikkeink
Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >8 millió palack szeszesital és 225 visszaváltó automata várja a vásárlókat
8 millió palack, illetve doboz alkoholos itallal készült a Tesco…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >