Az aszály sújtotta évjárat: kisebb mennyiség, de kiemelkedő minőség a borászatban
A 2023-as borászszezon rendkívül különleges volt Magyarországon, amelyet az aszály és a forró, napos nyári hónapok határoztak meg. Borászok szerint az idei évjárat ugyan mennyiségben kisebb termést hozott, de a minőség szempontjából kiemelkedő lehet, ha a megfelelő szakértelemmel kezelik a szőlőt – írja az Agrárszektor.
A csapadékhiány miatt az idei szőlőtermés bogyói kisebbre nőttek, ám ez a kisebb méret élénkebb színeket és magasabb cukortartalmat eredményezett. Ezek az adottságok több szőlőfajta esetében is szép illatokat és potenciálisan kiváló minőséget ígérnek. A forró nyári időjárás hozzájárult a bogyók koncentráltabb ízvilágához, ami különösen a fehérboroknál hozhat jól strukturált, gyümölcsös tételeket.
A vörösborok esetében azonban a túlzott hőség és a csapadékhiány kihívásokat is jelent. Takler András, a szekszárdi borvidék neves borásza elmondta, hogy a bogyók töppedése és kisebb mérete akár 14-15%-os alkoholfokú borokat is eredményezhet. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a tanninok túlzott koncentrációja miatt a borok durvább, karcosabb karaktert vehetnek fel, ami a fogyaszthatóság rovására mehet. Takler szerint azonban, ha a borászok óvatosan és körültekintően dolgoznak, az idei évjáratból akár kiváló minőségű vörösborok is születhetnek.
A magyar borvidékeket országszerte érintette a szárazság, ám a hatás mértéke nem volt egyenletes. A déli régiók, mint a Szekszárdi borvidék, különösen megsínylették a csapadékhiányt: gyakorlatilag a nyár eleje óta nem esett jelentős eső, ami nagyban befolyásolta a termést. Az eredmény 10-20%-os terméskiesés lehet, de Takler András optimista, hiszen szerinte „benne van a pakliban, hogy szép évjárat lesz az idei.”
A 2023-as évjárat sikerét végső soron a borászok szakértelme és hozzáállása határozza meg. A megfelelő szőlőkezelés és borkészítési technikák alkalmazása kulcsfontosságú lesz abban, hogy az aszályos év ne csak kihívásokat, hanem kiváló minőséget is eredményezzen. A borászok szerint, ha kíméletesen dolgoznak, 2024 csillagos évjárata lehet, amely kiemelkedő minőségű borokat hoz a borfogyasztók asztalára.
Az idei év tehát, bár nem mondható tipikusnak, kivételes lehetőségeket rejt magában. Az aszály és a forró nyár különleges kihívásokat hozott a magyar borászok számára, de az előrejelzések szerint a minőség tekintetében sok borászat számára ígéretes lesz a 2023-as termés.
Kapcsolódó cikkeink
A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >