Az aszály sújtotta évjárat: kisebb mennyiség, de kiemelkedő minőség a borászatban
A 2023-as borászszezon rendkívül különleges volt Magyarországon, amelyet az aszály és a forró, napos nyári hónapok határoztak meg. Borászok szerint az idei évjárat ugyan mennyiségben kisebb termést hozott, de a minőség szempontjából kiemelkedő lehet, ha a megfelelő szakértelemmel kezelik a szőlőt – írja az Agrárszektor.
A csapadékhiány miatt az idei szőlőtermés bogyói kisebbre nőttek, ám ez a kisebb méret élénkebb színeket és magasabb cukortartalmat eredményezett. Ezek az adottságok több szőlőfajta esetében is szép illatokat és potenciálisan kiváló minőséget ígérnek. A forró nyári időjárás hozzájárult a bogyók koncentráltabb ízvilágához, ami különösen a fehérboroknál hozhat jól strukturált, gyümölcsös tételeket.
A vörösborok esetében azonban a túlzott hőség és a csapadékhiány kihívásokat is jelent. Takler András, a szekszárdi borvidék neves borásza elmondta, hogy a bogyók töppedése és kisebb mérete akár 14-15%-os alkoholfokú borokat is eredményezhet. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a tanninok túlzott koncentrációja miatt a borok durvább, karcosabb karaktert vehetnek fel, ami a fogyaszthatóság rovására mehet. Takler szerint azonban, ha a borászok óvatosan és körültekintően dolgoznak, az idei évjáratból akár kiváló minőségű vörösborok is születhetnek.
A magyar borvidékeket országszerte érintette a szárazság, ám a hatás mértéke nem volt egyenletes. A déli régiók, mint a Szekszárdi borvidék, különösen megsínylették a csapadékhiányt: gyakorlatilag a nyár eleje óta nem esett jelentős eső, ami nagyban befolyásolta a termést. Az eredmény 10-20%-os terméskiesés lehet, de Takler András optimista, hiszen szerinte „benne van a pakliban, hogy szép évjárat lesz az idei.”
A 2023-as évjárat sikerét végső soron a borászok szakértelme és hozzáállása határozza meg. A megfelelő szőlőkezelés és borkészítési technikák alkalmazása kulcsfontosságú lesz abban, hogy az aszályos év ne csak kihívásokat, hanem kiváló minőséget is eredményezzen. A borászok szerint, ha kíméletesen dolgoznak, 2024 csillagos évjárata lehet, amely kiemelkedő minőségű borokat hoz a borfogyasztók asztalára.
Az idei év tehát, bár nem mondható tipikusnak, kivételes lehetőségeket rejt magában. Az aszály és a forró nyár különleges kihívásokat hozott a magyar borászok számára, de az előrejelzések szerint a minőség tekintetében sok borászat számára ígéretes lesz a 2023-as termés.
Kapcsolódó cikkeink
Több hazai borászatot súlyos csalással vádolnak
A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy jelentős költségvetési csalás ügyében…
Tovább olvasom >Világot átívelő borászati összefogás – bemutatjuk a The Global AVA nemzetközi szervezetet
A kaliforniai Livermore-völgyi Borászati Közösség 2025. február 26-án bejelentette a…
Tovább olvasom >Feldman Zsolt: a mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Így változik a boltok árrésse most, hogy a kormány döntött
A kormány bejelentése szerint harminc alapvető élelmiszer árrését korlátozzák, miután…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Március 14-én fogyasztóvédelmi napot tartanak az Auchan áruházak
Az Auchan Magyarország 2017-től a Covid járvány megjelenéséig minden évben…
Tovább olvasom >