Az aszály sújtotta évjárat: kisebb mennyiség, de kiemelkedő minőség a borászatban
A 2023-as borászszezon rendkívül különleges volt Magyarországon, amelyet az aszály és a forró, napos nyári hónapok határoztak meg. Borászok szerint az idei évjárat ugyan mennyiségben kisebb termést hozott, de a minőség szempontjából kiemelkedő lehet, ha a megfelelő szakértelemmel kezelik a szőlőt – írja az Agrárszektor.
A csapadékhiány miatt az idei szőlőtermés bogyói kisebbre nőttek, ám ez a kisebb méret élénkebb színeket és magasabb cukortartalmat eredményezett. Ezek az adottságok több szőlőfajta esetében is szép illatokat és potenciálisan kiváló minőséget ígérnek. A forró nyári időjárás hozzájárult a bogyók koncentráltabb ízvilágához, ami különösen a fehérboroknál hozhat jól strukturált, gyümölcsös tételeket.
A vörösborok esetében azonban a túlzott hőség és a csapadékhiány kihívásokat is jelent. Takler András, a szekszárdi borvidék neves borásza elmondta, hogy a bogyók töppedése és kisebb mérete akár 14-15%-os alkoholfokú borokat is eredményezhet. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a tanninok túlzott koncentrációja miatt a borok durvább, karcosabb karaktert vehetnek fel, ami a fogyaszthatóság rovására mehet. Takler szerint azonban, ha a borászok óvatosan és körültekintően dolgoznak, az idei évjáratból akár kiváló minőségű vörösborok is születhetnek.
A magyar borvidékeket országszerte érintette a szárazság, ám a hatás mértéke nem volt egyenletes. A déli régiók, mint a Szekszárdi borvidék, különösen megsínylették a csapadékhiányt: gyakorlatilag a nyár eleje óta nem esett jelentős eső, ami nagyban befolyásolta a termést. Az eredmény 10-20%-os terméskiesés lehet, de Takler András optimista, hiszen szerinte „benne van a pakliban, hogy szép évjárat lesz az idei.”
A 2023-as évjárat sikerét végső soron a borászok szakértelme és hozzáállása határozza meg. A megfelelő szőlőkezelés és borkészítési technikák alkalmazása kulcsfontosságú lesz abban, hogy az aszályos év ne csak kihívásokat, hanem kiváló minőséget is eredményezzen. A borászok szerint, ha kíméletesen dolgoznak, 2024 csillagos évjárata lehet, amely kiemelkedő minőségű borokat hoz a borfogyasztók asztalára.
Az idei év tehát, bár nem mondható tipikusnak, kivételes lehetőségeket rejt magában. Az aszály és a forró nyár különleges kihívásokat hozott a magyar borászok számára, de az előrejelzések szerint a minőség tekintetében sok borászat számára ígéretes lesz a 2023-as termés.
Kapcsolódó cikkeink
Pénteken kezdődik a vörösborfesztivál Villányban
Népszerű előadók koncertjeivel, családi és hagyományőrző programokkal, szüreti felvonulással és…
Tovább olvasom >Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok feldolgozói értékesítési ára nőtt
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön…
Tovább olvasom >1 millióval kevesebben isznak bort
Októberben a Halloween – események és a boros kulináris fesztiválok inspirálják majd…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az Európai Bizottság egy évvel elhalasztaná az EUDR bevezetését
Tegnap az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Európai Unió Erdőirtás-mentes…
Tovább olvasom >Íme a legvilágpiacképesebb magyar e-kereskedők
Első alkalommal adták át a HungarEcomm Stars Díjat, Magyarország legkiemelkedőbb,…
Tovább olvasom >Magyarország átvette a Békekenyér-kezdeményezés elnökségét Németországtól
Jövőre Magyarország látja el a berlini fal leomlásának emlékére Németország…
Tovább olvasom >