Az aszály ellenére is jó cukorrépa hozamra számítanak Franciaországban

Szerző: Schweiczer Tímea Aina Dátum: 2022. 08. 04. 15:24

Franciaország legnagyobb cukoripari vállalatcsoportja, a Tereos közölte, hogy jelenleg arra számít, hogy a cukorrépa idei hozama a csapadékhiány ellenére is az ötéves átlag fölé kerül.

A gabonával ellentétben a cukorrépa hozama magasabb lesz a korábbi átlagoknál Franciaországban. (Fotó: Pixabay)

Az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági termelője idén nyáron – a többi országhoz hasonlóan – átélte az aszályt és a perzselő hőmérsékletet, az ország egy részét pedig a héten éri el egy harmadik hőhullám. – Franciaországban a termés fejlődése a 2022-es szezonban, a csapadékmennyiség csökkenése ellenére zökkenőmentesen haladt, és a dolgok jelenlegi állása szerint a szezon átlaghozama várhatóan meghaladja az elmúlt öt év átlagát. Az őszi szüret végső hozama ennek ellenére a következő hetekben az időjárástól függ, – hozta nyilvánosságra a Tereos az első negyedéves eredménynyilatkozatában.

Más növények hozamának visszaesésére összpontosított az ország

Franciaországban a nyári időjárás az általános terméskieséstől való félelmet erősítette, bár az aggodalmak más növényekre, például a kukoricára összpontosultak, különösen az ország délnyugati részén. A cukorrépa termelést várhatóan visszafogja az, hogy egyre kisebb termőterületen történik, de a cégcsoport számításai szerint a következő 5 évben országosan tovább csökken majd a cukorrépa termelésére fenntartott földterület.

A nyersanyag- és energiaköltségek emelkedése mellett is nyereséges a cukoripar

A cukorrépa termelés csökkenésének tendenciája arra késztette a Tereos-t, hogy átgondolja a cukorfeldolgozó kapacitás csökkentését Franciaországban. A rivális Cristal Union eközben azt tervezi, hogy megemeli a termelőknek fizetett árakat, hogy elegendő alapanyaghoz jusson. A Tereos arról számolt be, hogy június 30-ig az első negyedévben megduplázta alapbevételeit, mivel a magas piaci árak ellensúlyozták az emelkedő nyersanyag- és energiaköltségeket.

Európában a cukorárak a második negyedévben tovább emelkedtek, miközben a régió etanolpiacát továbbra is a strukturális kínálati hiány támogatta – közölte a csoport.

EMS

Kapcsolódó cikkeink