Az amerikai háztartások egyharmada nem tudja fedezni alapvető költségeit

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 09. 06. 08:17

Az egész évben teljes munkaidőben dolgozó amerikai családok több mint egyharmada nem keres eleget ahhoz, hogy fedezze az alapvető családi költségvetést – derül ki a Brandeis Egyetem gyermek-, ifjúság- és családpolitikai intézetének, a Diversitydatakids.org programjának kutatói által készített friss jelentésből.

A teljes munkaidőben dolgozó családok 35%-a nem keres eleget az olyan alapvető szükségletekre, mint a lakhatás, az élelmiszer, az orvosi ellátás, a munkába járás, a gyermekgondozás és a minimális háztartási kiadások

A jelentés szerint a fekete és spanyolajkú családok helyzete még rosszabb. Több mint a felük nem engedheti meg magának az alapvető szükségleteket, szemben a fehér családok 25%-ával és az ázsiai és csendes-óceáni szigeteki családok 23%-ával. Az egyenlőtlenségek még akkor is fennmaradnak, ha az iskolai végzettséget és a foglalkozást is figyelembe vesszük.

„Ez jelentős különbségekhez vezet a családok által a gyermekeik számára biztosítható lehetőségek terén” – mondta Abigail Walters, az Institute for Child, Youth and Family Policy kutató munkatársa. „A teljes munkaidős munka nem kifizetődő, és a családoknak emelésre van szükségük”.

A jelentés megállapította, hogy a teljes munkaidőben dolgozó családok 35%-a nem keres eleget az olyan alapvető szükségletekre, mint a lakhatás, az élelmiszer, az orvosi ellátás, a munkába járás, a gyermekgondozás és a minimális háztartási kiadások. Az alacsony jövedelmű családok – azok, akiknek a jövedelme a kiegészítő szegénységi mérték 200%-a, azaz 52 492 dollár alatt van két felnőtt és két hozzátartozó gyermek esetén 2020-ban – 77%-a nem tudja kifizetni a számlákat annak ellenére, hogy teljes munkaidőben dolgozik.

2020-ban a lakosság több mint egynegyede, 89,7 millió ember alacsony jövedelműnek számított a Population Reference Bureau szerint, amely egy nonprofit szervezet, amely statisztikákat gyűjt a népesség egészségével és szerkezetével kapcsolatos kutatásokhoz. A jelentés szerint a teljes munkaidőben dolgozó alacsony jövedelmű családoknak évente további 23 500 dollárra – vagyis óránként 11 dollárral többre – lenne szükségük ahhoz, hogy fedezni tudják az alapvető kiadásaikat. A fekete és spanyolajkú családoknak évente 26 000 dollárral többre lenne szükségük.

A jelentésben felhasznált adatok a 2015 és 2019 közötti időszakra vonatkoznak. A kutatók szerint a helyzet valószínűleg még rosszabb lett, miután a járvány tömeges elbocsátásokat és rekord inflációs rátákat eredményezett. A kutatók megjegyezték, hogy többet keresni nem olyan egyszerű, mint szakterületet váltani vagy másodállást vállalni.

„Vannak problémák a strukturális rasszizmussal” – mondta Walters. „Jelentős akadályai vannak a jobb állás megszerzésének, akár a felvételi diszkrimináció miatt, akár azért, mert utolsóként vették fel és elsőként rúgták ki őket, akárcsak a bérkülönbségek miatt.”

A kutatók felvázolták azokat az intézkedéseket, amelyeket a munkáltatók és a politikai döntéshozók tehetnek a családok megsegítésére:

  • Adjanak fizetésemelést a dolgozó családoknak: A munkáltatók a bérek emelésével, több juttatás felajánlásával és a jobban fizető állásokba való előrelépés lehetőségének biztosításával segíthetnek. Alternatívaként a politikai döntéshozók növelhetik a családok jövedelmét az adókedvezmények növelésével.
  • Javítsák meg a gyermekgondozási rendszert: Egy megfizethetőbb gyermekgondozási rendszer szintén előnyös lenne az olyan családok számára, akik az alapvető dolgokért küzdenek. A Child Care Aware nevű nonprofit érdekvédelmi szervezet szerint a gyermekgondozás átlagos éves költsége az Egyesült Államokban 10 174 dollár.
  • A fizetett családi és egészségügyi szabadság kiterjesztése: A kutatók szerint a családok számára lehetővé kellene tenni, hogy megengedhessék maguknak az egészségügyi szabadságot anélkül, hogy munkahelyük vagy jövedelmük jelentős részének elvesztése fenyegetne.

A teljes munkaidőben dolgozó családok mintegy 80%-a rendelkezik egészségbiztosítással a munkáltatójától, ha fehér vagy ázsiai. Ha fekete vagy spanyolajkúak, ez az arány csak 71%, illetve 59%. Az alacsony jövedelmű családok esetében a munkáltatói juttatások kevésbé elterjedtek. Az alacsony jövedelmű, teljes munkaidőben dolgozó spanyolajkú családok kevesebb mint fele rendelkezik egészségbiztosítással a munkáltatójától.

„Az alacsony béreket nem pótolják a munkáltatói juttatások” – mondta Pamela Joshi, vezető kutató és a tanulmány vezető szerzője.

Bailey Schulz / USA Today

Kapcsolódó cikkeink