Az amerikai gazdasági növekedés lassulására számítanak elemzők

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 07. 20. 11:03

Az Egyesült Államok gazdasági növekedése tavasszal valószínűleg csúcsra ért, és bár az év hátralévő részében, illetve jövőre is erős marad az ütem, fokozatosan lassulni fog, párhuzamosan a költségvetési gazdaságösztönző intézkedések és az újranyitás hatásainak kifutásával – vélik a The Wall Street (WSJ) című amerikai gazdasági napilap által megkérdezett közgazdászok.

 

A vállalkozások széles körére kiterjedő újranyitás, az egyre nagyobb átoltottság és a tavasszal nyújtott masszív kormányzati támogatás egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a fogyasztói kiadások, a gazdaság fő hajtóereje, gyorsan emelkedtek. A gazdasági növekedés szédítő üteme azonban mérséklődni fog.
“A növekedés mérsékeltebb szakaszába léptünk” – mondta Ellen Zentner, a Morgan Stanley amerikai befektetési bank vezető közgazdásza a WSJ-nek. Hozzátette, hogy a gazdasági növekedés a második negyedévben tetőzött, de ez nem jelenti azt, hogy valami baljóslatú dolog történik, és a növekedés meredek visszaesése következzen.

Közgazdászok inkább arra számítanak, hogy a gazdaság jövőre is stabilan nő, köszönhetően az új munkahelyek teremtésének, a felhalmozott megtakarításoknak és a folyamatos költségvetési támogatásnak. Hosszabb távon azonban fokozatosan lassul a hazai össztermék (GDP) növekedése egy, a koronavírus-járvány utáni stabilabb ütemre.

Az újság által megkérdezett közgazdászok arra számítanak, hogy 2021-ben 6,9 százalékkal bővül az amerikai gazdaság, ami a legerősebb szint lenne az 1983-ban mért 7,9 százalék óta. Jövőre 3,2 százalékra, 2023-ban pedig 2,3 százalékra mérséklődhet a GDP növekedési üteme.

A csúcsot valószínűleg április-júniusban érte le a növekedés, 9,1 százalékos évesített ütemmel. A harmadik negyedévben 7 százalékra, a negyedikben pedig 3,3 százalékra mérséklődhet a gazdasági növekedés.

“Ez normális jelenség. Nem érdemes arra számítani, hogy mindig 9 százalékos lesz a növekedés” – mutatott rá Michael Feroli, a legnagyobb amerikai bankcsoport, a JPMorgan Chase főközgazdásza. Hozzátette azonban, hogy nagyon bíznak abban, hogy az év második felében még jóval az átlag feletti ütemben bővül az amerikai gazdaság.

A WSJ által megkérdezett közgazdászok arra számítanak, hogy a fogyasztói árak decemberben éves összevetésben 4,1 százalékkal kúsznak feljebb, de a következő év végére 2,5 százalékra mérséklődik az ütem.

Júniusban 5,4 százalékra, közel 13 éves csúcsra futott fel a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme. Már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek meglepően erős, 2 százalékot messze meghaladó mértékben az éves összevetésű fogyasztói árak, ami alapvetően abból adódik, hogy a koronavírus-járvány után újrainduló gazdaságban a kínálat nem tud lépést tartani a kereslet fellendülésével.

Ha az árnyomások nem enyhülnek, az a közeljövőben fékezheti a gazdaság növekedését. Egy hosszabb időszakra elhúzódó magasabb infláció monetáris szigorításhoz vezethet. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve vezetői továbbra is azt mondják, hogy átmeneti jelenség az erős infláció, hamarosan enyhülnek az árnyomások, ahogy az amerikai és más nagy gazdaságokban egyre inkább helyre áll a megszokott rend. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink