Az Allianz Csoport erős negyedévet zárt valamennyi üzletágában

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 08. 19. 10:32

Az Allianz Csoport a második negyedévben erős teljesítménnyel folytatta a kiválóan induló 2021. évet. Diverzifikált üzleti portfóliójának köszönhetően a Csoport kihasználta a globális gazdasági fellendülés előnyeit, és a teljes díjbevétel valamint a működési eredmény is erőteljesen növekedett. A részvényesekre jutó adózott eredmény szintén javult az előző év második negyedévéhez képest.

Mindhárom üzletág egészséges növekedést könyvelhetett el. Vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágunk bizonyította ellenállóképességét, miközben jelentős természeti katasztrófákkal kellett megbirkóznia. Az élet- és egészségbiztosítási termékeink iránti kimagasló kereslet a bevételek dinamikus emelkedését eredményezte, míg vagyonkezelési üzletágunk folytatta növekedését, és új történelmi csúcsot ért el a kezelt vagyon mértékében.

A belső bevétel növekedés árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztított mértéke 12,6 százalék volt 2021 második negyedévében, elsősorban az élet- és egészségbiztosítási üzletágnak köszönhetően. A teljes bevétel 10,9 százalékkal, 34,3  milliárd euróra emelkedett (2020 második negyedévében: 30,9 milliárd euró volt).

működési eredmény 29,4 százalékkal, 3,3  milliárd euróra (2,6) nőtt az összes üzletágunkban tapasztalt erőteljes emelkedés eredményeképpen. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág működési eredménye a magasabb biztosítástechnikai eredménynek köszönhetően nőtt, amihez hozzájárult a nagyobb mértékű lebonyolítási eredmény, amit részben ellensúlyoztak a természeti katasztrófákból eredő magasabb kárigények. Emellett a COVID hátrányosan érintette az előző évet. Az élet- és egészségbiztosítási üzletág magasabb működési eredményéhez az összes régió hozzájárult, az Egyesült Államok kimagasló teljesítménye mellett. A vagyonkezelési üzletágban a működési eredmény főként a magasabb kezelt vagyonból származó bevételeknek és a javuló költség-bevétel aránynak köszönhetően nőtt. Az adózott eredmény 45,7 százalékkal 2,2 (1,5) milliárd euróra növekedett 2021 második negyedévében, a működési eredmény növekedése, a jobb nem működési eredmény, valamint az alacsonyabb effektív adókulcs következtében.

Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 62,3 százalékkal 11,47 (7,07) euróra nőtt 2021 első félévében. Az éves szintre kivetített sajáttőke-arányos megtérülési mutató (ROE) 15,6 százalékot tett ki (2020 teljes év: 11,4 százalék). A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 2021 második negyedévének végén 206 százalékon állt3,  szemben az előző negyedév végi 210 százalékkal.

2021 első félévében a működési eredmény 36,7 százalékkal, 6,7  milliárd euróra (4,9) emelkedett, amihez az összes üzletág hozzájárult. A vagyon- és felelősségbiztosítási üzletág magasabb biztosítástechnikai eredményt könyvelt el, míg a javuló befektetési nyereségráta az élet- és egészségbiztosítási üzletágunk működési eredményének emelkedéséhez járult hozzá. A vagyonkezelési üzletág működési eredménye is emelkedett a magasabb működési bevételnek köszönhetően, amit az erős költségfegyelem is támogatott. A részvényesekre jutó adózott eredmény emelkedése a működési eredmény növekedésének és a magasabb nem működési befektetési eredménynek tudható be.

„Az Allianz nagyon jó félévet zárt és működési eredményében kétszámjegyű növekedést ért el. Termékeinkre és megoldásainkra egészséges kereslet mutatkozott“

– mondta Oliver Bäte, az Allianz SE vezérigazgatója.

„Az európai természeti katasztrófákkal terhelt elmúlt hetekben büszke voltam arra, hogy tanúja lehettem az Allianz számos képviselője által tanúsított szolidaritásnak és kiemelkedő elkötelezettségnek. A második negyedév ismét rávilágított az Allianz erős fundamentális teljesítményére, ami valamennyi fő pénzügyi mutatóban tetten érhető. Örömmel tölt el, hogy összes üzletágunk kiváló eredményeket ér el és növekedésünket eredményesség is kíséri“

– értékelt Giulio Terzariol, az Allianz SE pénzügyi igazgatója. „Ennek alapján bizakodva tekintünk 2021 második félévére, és működési eredményünket a céltartományunk felső felébe várjuk.“

Kapcsolódó cikkeink