Az alkohol és cigaretta jövedéki adóját emelné a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 30. 00:03

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága az alkohol és a dohánytermékek jövedéki adójának 10-15 százalékos emeléséből juttatna plusz forrást az egészségügynek.

Miután a magyar egészségügy nem számíthat jövőre többletforrásra, ezért kisebb összegek gyűjtésére kényszerül. Ennek keretében minden forrásszerzési lehetőségeket vizsgál a szaktárca, így Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökének nyári javaslatcsomagját is – értesült a Népszabadság.
Ahogyan arról a Portfolio.hu is beszámolt, Csiba Gábor júniusban egészségügyi akcióterv-javaslatot tett közzé, melyben az is szerepelt, hogy 10 forintos egészségügyi hozzájárulást vezetnének be az alkoholra, a dohányárura, a chips-re, a hamburgerre, a szénsavas üdítőitalokra. Ez évente akár 100 milliárd forintos bevételt jelenthetne.
A Népszabadság cikke megjegyzi, hogy édesipari és az egészségkárosító termékek jövedéki megadóztatásának ötlete sem új, 1999-ben Gógl Árpád, az Orbán-kormány akkori egészségügyi minisztere is próbálkozott egy hasonló tervvel, csokiadó néven. Ahogyan azt sem fogadta el a kormány, úgy tűnik, hogy ez most sem lesz másképp.
Készül viszont egy javaslat az államtitkárságon, melynek értelmében 10-15 százalékkal növelnék a cigaretta és az alkohol jövedéki adóját, amitől 30-40 milliárd forintos többletet remél a tárca. A javaslathoz csatolt szakértői elemzés szerint az alkohol és a cigaretta megadóztatásával nem pusztán bevételhez jutna az ágazat, de bizonyított, hogy például a dohánytermékek árának 10 százalékos növelése a fiatal felnőttek körében 3-5, a gyermekeknél 6-7 százalékkal csökkenti a dohányzást.

Kapcsolódó cikkeink