Az agrárkamara támogatja az ÉFOSZ népegészségügy-javító programját
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja tagjait, hogy csatlakozzanak az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) által meghirdetett önkéntes programhoz, és vállalják, hogy például csökkentik a só és a telített zsírok fogyasztását.
A kamara csütörtöki közleményében hangsúlyozza: Magyarországon a közegészségügyi állapot jelentősen rosszabb, mint a hasonló gazdasági fejlettségű országokban, ebben a nem megfelelő életmód mellett kiemelt szerepe van az egészségtelen táplálkozásnak.
Az ÉFOSZ május végén tartott közgyűlésén fogadta el a népegészségügy javítását célzó felhívását. Ezzel kívánják segíteni a fogyasztókat a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerinti só- és telített zsírbevitel fokozatos csökkentésében, valamint az életkornak és fizikai aktivitásnak megfelelő, optimális mennyiségű kalória-bevitelben.
Az önkéntes vállalások választható listáján egyebek mellett szerepel, hogy a termékek 80 százalékának részlegesen hidrogénezett növényi olajból származó transzzsírsav-szintjét 2019. december 31-éig 1,5 százalék alá csökkentik. Az előrecsomagolt termékek 75 százalékán pedig a kötelező tápérték jelölési előírásokon túl 2017. december 31-éig feltüntetik a referencia-beviteli értéket.
A program kiterjed a termékek felelős reklámozására, illetve az aktív életmód népszerűsítésére is.
A NAK szerint kiemelten fontos, hogy az ÉFOSZ által meghirdetett célkitűzések megvalósuljanak. Ezért arra ösztönzik tagjaikat, vizsgálják meg, hogy milyen formában tudnak csatlakozni a felhíváshoz.
A magyar fogyasztók kiegyensúlyozott táplálkozása és egészségi állapotuk javítása nem az egyes ágazatoknak súlyos terhet jelentő népegészségügyi termékadó révén, hanem sokkal inkább az élelmiszerágazat önszabályozásával és széleskörű társadalmi összefogással érhető el – emelte ki közleményében a kamara. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >