Ausztriában is vitáznak a vasárnapi nyitva tartásról, fordított előjellel

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 21. 12:40

Kiújult a vita az üzletek vasárnapi nyitva tartásának engedélyezéséről Ausztriában a gazdasági miniszter hét végi nyilatkozata nyomán. Reinhold Mitterlehner az ORF vasárnapi adásában kijelentette, nem zárkózik el az elől, hogy meghatározott vasárnapokon kinyithassanak a boltok. A kereskedők egy kisebb része a nyitva tartás mellett érvel, míg az ágazat többsége és a szakszervezetek ellenzik. Határozottan ellenzi a vasárnapi nyitva tartást az osztrák katolikus egyház is, amely püspöki konferenciáján foglalkozott a kérdéssel.

Ausztriában jelenleg vasárnapokon nem nyithatnak ki az üzletek, a vendéglátóhelyeket és benzinkutakon, valamint az állomásokon működő trafikokat, élelmiszer- és vegyesboltokat kivéve. A szabályozástól a tartományok saját hatáskörben alkotott rendelettel eltérhetnek. Mitterlehner elképzelhetőnek tartja, hogy az alkotmánybírósági eljárás eredményeként változtatni kell a szabályozáson, ezért párbeszédre kérte fel a szociális partnereket. A miniszter szerint korlátozott számú vasárnapi nyitva tartás jót tenne a turizmusnak, elsősorban Bécsben. A tartományokat arra buzdította, hogy használják ki a keretszabályozás adta lehetőségeket. A kilenc tartományvezető közül ezt hétfőn öt, köztük a bécsi is, határozottan elutasította.

A nyitva tartásról szóló, régebbi keletű vitát ezúttal Richard Lugner vállalkozó, egy bécsi bevásárlóközpont tulajdonosa élesztette fel. Lugner és néhány kereskedő el akarja érni, hogy legalábbis évente öt-hat olyan vasárnapon kinyithassanak a boltok, amikor nagyobb forgalomra lehet számítani. Lugner nemrég bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz akar fordulni. A Lugner által is képviselt álláspontnak elsősorban a bécsi belvárosban vannak szószólói, ahol nagyon sok külföldi turista megfordul. A nyitva tartási lehetőség kiterjesztése mellett érvelők attól tartanak, hogy a rendelkezésre álló vásárlóerő külföldre vándorol.


Az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) kereskedelmi tagozatának képviselője, Fritz Aichinger szerint a kereskedők 90 százaléka ellenzi a vasárnapi nyitva tartást. Érveik szerint az nem hozna nagyobb forgalmat, a munkavállalók is ellenzik, és hátrányos helyzetbe hozná a kevésbé jó elhelyezkedésű üzleteket – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink